Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Talep Edilir?

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Talep Edilir?

“Araçlarda değer kaybı nedir?” sorusu, kaza yapan birçok sürücünün karşılaştığı bir problemdir ve oldukça merak edilir. Araç değer kaybı, meydana gelen bir kaza sonrası onarılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre değer kaybetmesi anlamına gelir. Kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa bile, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacak ve kazanç kaybı oluşacaktır.

Merak ettikleriniz ve danışmak istedikleriniz için bizimle iletişime geçmeniz yeterli.

Araç Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trafik kazası yapan araç sahipleri arabalarını tamir ettirip satmak isterler. İşte bu esnada aracın ikinci el satış fiyatının düştüğünü anladıktan sonra sürücüler araç değer kaybını araştırmaya başlarlar. Kaza yapıp hasar gören araçlar onarım işlemlerinden sonra kaza sırasında alınan hasar oranına göre değer kaybı yaşamaktadır. Bu değer kaybı kazada %100 kusurlu taraf kimse veya kusur oranı yüksek olan hangi sürücüyse ondan karşılanır.

Araç Değer Kaybı Şartları Neler?

Araç değer kaybını talep edebilmek için bir takım gereken şartlar mevcuttur.

  • Karşı tarafın %100 kusurlu olması veya sizin %50 kusurlu olmanı gerekmektedir.
  • Kaza süresinin 2 yılı geçmemiş olması gerekmektedir.
  • Aracınızın başka bir trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarının değer kaybı talep edilecek hasarı ile aynı bölgeden olmaması gerekmektedir.
  • Daha evvel yaş ve kilometre sınırı var ise de Mart 2020 itibariyle bu sınırlama kaldırılmıştır. Ancak şüphesiz ki yüksek yaş ve kilometrenin üzerindeki araçlar bakımından yapılacak değer kaybı hesaplaması daha düşük olacaktır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplamasında hasar gören aracın; Hasar geçmişi ve niteliği, Kilometresi, Marka ve model bilgisi, Kusur durumu, Üretim yılı, Trafiğe çıkış tarihi, Pazar değeri ve bunlar gibi birçok faktör dikkate alınarak hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

0532 211 57 25 numaralı telefondan bizimle iletişime geçerek, vekalet bilgilerimizi öğrenebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Danışma

Araç ile kaza yaptıktan sonra birçok sürücü arabasını tamir ettirir ve daha sonra satmaya eğilim gösterebilir. Bu tarz durumların yaşanması sonucu aracın ikinci el satış fiyatında düşüş olduğunu gözlemleyen araç sahiplerinin çokluğu, araçlarda değer kaybı sorununda bilincin artmasına vesile olmuştur. Kaza yaparak hasar gören bir araç, onarıldıktan sonra hasarın derecesine göre değer kaybı yaşar. Değer kaybını karşılayacak taraf ise kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır. Diğer bir deyişle eğer kazada kusuru olan siz değilseniz ya da karşı tarafa kıyasla kusurunuz daha azsa aracınızda meydana gelen değer kaybı, kazaya karışan diğer sürücü tarafından karşılanır. 0532 211 57 25 numaralı telefondan bizimle iletişime geçerek, vekalet bilgilerimizi öğrenebilirsiniz.

Değer Kaybı Davası

Araç değer kaybını yukarıda da izah olunduğu üzere, kazaya neden olan sürücünün karşılaması gerektiği için kusurlu tarafın sigorta şirketi devreye girerek ödeme yapılır. Böyle bir durumda kara araçları branşında ruhsat sahibi olan sigorta eksperlerinden alınan araç değer kaybı ekspertiz raporu ile sorumlulardan herhangi birine ya da tümüne birden dava açılabilir. Ayrıca sigorta şirketlerine karşı açacağınız davalar için araç değer kaybı ekspertiz raporunuz ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunarak araç değer kaybı tazminatınızı tahsil edebilirsiniz.

Gerekli Belgeler

Kimden Tahsil Edilir?

Araçtaki hasar ve oluşan maddi kayıp iki sigorta ürünüyle karşılanabilir. Bunlardan biri Zorunlu Trafik Sigortası, diğeri ise Kasko Sigortası’dır. Peki, hangi durumda hangi sigorta size yardımcı olur?

  • Zorunlu Trafik Sigortası, trafikteki diğer araçları koruma altına alıp araç sahibinin maddi ve manevi yükünü karşılamayı amaçlar. Eğer kazaya karışan birden çok araç varsa bu durumda Zorunlu Trafik Sigortası, her aracın hasarını karşılamayabilir; sadece kusursuz ya da en az kusurlu araç sahibine ödeme yapabilir.
  • Kazaya karışan birden çok araç olması ve bu nedenle hasarınızın karşılanmaması durumunda Kasko Sigortası’na sahipseniz hasarınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.

Ne Kadar Sürer?

Mahkemede açılacak bir dava yaklaşık 1-1,5 yıl sürebilecekken Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan araç değer kaybı başvuruları yaklaşık 3-4 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Geçmiş Tahsilat Yapılır mı?

2 yıla kadar geçmiş döneme ait tahsilat yapılabilmektedir.

 

YENİ MAKALELER
KATEGORİLER