İşçi Fazla Çalışma Yapmak Zorunda Mıdır?
4857 sayılı İş Kanununun 63. maddesi gereği haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla çalışmadır. Ara dinlenme ve mola süreleri ile yolda geçen süreler 45 saatin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Fazla Çalışma Ücreti Neye Göre Hesaplanır?
Fazla mesailerin hesaplaması yapılırken işçinin 1 saatlik her bir fazla çalışması karşılığında 1,5 saatlik ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Yani 1 saatlik ücreti %150’si kadar ücretin her 1 saatlik fazla mesai için işçiye verilmesi gerekmektedir.
Fazla Çalışmanın Azami Süresi Nedir?
İş Kanunu 41/8. maddesi ve Fazla Çalışma Yönetmeliği’nin 5/1. maddesine göre işçinin çalıştırılabileceği fazla mesai süresi yıllık en fazla 270 saattir. Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır. Aynı zamanda her hal ve koşulda işçi günde 11 saatten ve yılda toplamda 270 saatten fazla, fazla mesai yapamayacaktır. Eğer işçiye rızası hilafında yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılırsa İş Kanunu 24/2 hükmünce işçi haklı nedenle sözleşmesine feshedebilme imkanına kavuşacaktır. Bununla birlikte işçi fazla çalışma yapmayı kabul etmediği durumlarda işveren tarafından işçinin sözleşmesinin feshedildiği durumda ise bu fesih, haksız fesih hükümlerine tabi olacaktır.
Fazla Çalışma Onay Formu Nedir?
İşçiye fazla mesai yaptırılmak istenirse işveren, iş sözleşmesinde hüküm bulunuyor olsa bile işçiden fazla çalışma muvafakatnamesi alması gerekir. Uygulamada bu, fazla çalışma onay formu, fazla mesai onay formu, fazla mesai muvafakatnamesi gibi isimlerle karşımıza çıkar. Fazla çalışmaya ilişkin onay formu ile işçi, işverenin belirleyeceği şekilde fazla çalışma yapmayı kabul eder.
Fazla Çalışma Onay Formu Dolduran İşçi Fazla Çalışma Yapmaktan Vazgeçebilir mi?
İşçinin fazla çalışma yapmak istememesi halinde vermiş olduğu fazla çalışma onayını işverene yazılı olarak 30 gün önceden iletmesi gerekecektir. 25.8.2017 tarihinde yapılan değişiklikle işçinin işe girişte sözleşmesi yapılırken veya ihtiyaç doğduğunda onay vermesi halinde fazla mesai için işçinin rızası olduğu kabul edilecektir. Daha önce Yargıtay fazla çalışma muvafakatnamelerinin her yıl alınmış olması koşulunu arıyordu. İşçinin fazla mesai yapmak istememesi halinde ise fazla mesai için verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilmesine imkan tanınmıştır. Yani artık işverenler her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir.
İşçi Fazla Mesai Yapmak Zorunda mı?
İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir. İşçinin iş sözleşmesi ile fazla mesai yapmayı kabul etmesi eskiden sadece ilk yıl için geçerli iken artık tüm çalışma dönemi için geçerli hale gelmiştir. Sonraki yıllarda işverenin fazla mesai onay formunu işçiye imzalatarak onayını alması gerekirken bu uygulama da değiştirilmiş ve her yıl onay alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak iş sözleşmesinde fazla mesai yapmaya onay veren işçi fazla mesai onayını geri almak istiyor ise artık bunu yazılı olarak geri almak zorundadır.
İşçinin fazla mesai onay formunu imzalamamış olması işverene haklı nedenle iş akdinin feshi imkanı tanımayacaktır. Buna karşılık işçi fazla mesai onay formunu imzalamış olmasına rağmen işverence fazla mesai yapması talep edildiğinde fazla mesai yapmayı reddedecek olursa imzalamaması sebebi ile iş akdi feshedilemez.
Fazla Çalışma Nasıl İspat Edilir?
İşçi, fazla çalışma yaptığını işyeri giriş-çıkış kayıtları, puantaj kayıtları, PDKS kayıtları ile ispat edebileceği gibi aynı iş yerinde çalışan işçilerin şahit olması ile de fazla mesai yapıldığı iddiası ispat edilebilecektir. Bu tanıkların işçi ile aynı dönemde işyerinde çalışıyor olması önemlidir.
Belli İşlerde Fazla Çalışmaya İlişkin Örnekler
Tır Şoförlerinin Fazla Çalışması
Tır şoförleri yapılan işin niteliği gereği yurt içinde ve yurt dışında çalışabilmektedirler. Fazla mesailerin ispatında çalışma usulü önem arz eder. Yurt içinde çalışan tır şoförleri bakımından Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat gereği de yasal olarak bulundurma zorunluluğunun olduğu takograf kayıtları çalışma saatlerinin belirlenmesi açısından önem taşır. Tako kayıtları da denilen bu kayıtlar tır şoförünün kullandığı aracın çalışma saatlerini detaylı olarak göstermektedir.
Yurtdışında çalışan tır şoförlerinin fazla mesai talepleri için açılan davalar Yargıtay uygulaması gereği genelde kabul görmemektedir. Bunun sebebi ise işçinin çalışma saatlerini yurt dışında kendisinin düzenleyebilecek olduğuna ilişkin kanaattir.
Kapıcılık Hizmeti Verenler Açısından Fazla Mesai
Bilindiği üzere kapıcılar esnek bir şekilde çalışıyor olup boş vakitlerini evlerinde geçirmektedirler. Bu sebeple Yargıtay kapıcıların fazla çalışma yapamayacağını ifade etmektedir, ancak Yargıtay kapıcıların birden fazla apartmana aynı anda hizmet verdiği durumlarda fazla çalışmanın mümkün olabileceğini ifade etmektedir.
Üst Düzey Yöneticinin Fazla Çalışması
Üst düzey yöneticilerin Yargıtay uygulamaları gereği fazla mesai alacağı bulunmaz. Bu anlamda tespit edilmesi gereken konu ise kişinin yönetici sıfatının olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu durumda yöneticinin işçi çıkarma ve işe alma yetkisi olup olmadığına, asgari olarak kanunda işveren vekili tanımında yer alan şartları taşıyıp taşımadığına, yani işletmenin bütününü sevk ve idare yetkisine bakmak gerekecektir.
Eczane Çalışanları
Eczaneler, kendi meslek odalarına bağlı olarak hizmet veren işletmelerdir. Eczacı Odaları her bölgede çalışma saatlerini belirleyebilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılan işin niteliği gereği yalnızca açılış kapanış saatleri değil aynı zamanda teknik bir incelem ile reçete girişlerinin ne zaman gerçekleştiğinin sistem üzerinden tespit edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla yalnızca tanık beyanlarına itibar edilerek fazla mesai hesaplaması yapılamayacaktır.
İletişim
İş Hukuku ile alakalı aklınıza takılabilecek soruları cevaplamaya çalıştık. Her zaman bir sözleşme konusunda bir avukat ile çalışmak sizin avantajınıza olacaktır. Detaylı Bilgi Almak İçin Bize +90 532 211 57 25 olan telefon numaramızdan ulaşabilirsiniz.
53 yorum
Mesut
beyaz eşya fabrikasindafabrikasinda sürekli mesaili olarak çalışmaktayız giriş yaparken mesai yapabiliriz diye imza da attij, hem ramazan hem de Corona dolayısı ile sokağa çıkma yasağı da bile çalıştırılıyoruz , mesaiye kalmasam haklı fesih mi yazminat veya işsizlik alabilmem mümkün mü teşekkürler (ricam acil cevap)
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesai yapmaya onay verdiyseniz yasal süreleri aşmamak koşulu ile mesai yapmanız gerekir. Gerekli izinler alınarak sokağa çıkma yasağında çalışma yaptırılabilir.
Yılmaz
Merhaba ben bir kamu devlet hastanesinde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.Pandemi nedeniyle covidli hastalara bakılması için bir çadır kuruldu.Izinli olduğumuz günlerde bizlere fazla mesai vermek şartıyla pandemi çadırında görevlendirilmek üzere fazladan mesaiye gelmek zorundasınız deniliyor.Bunun yasal olarak doğruluk payı varmıdır eğer yoksa nasıl bir yol izlemeliyiz? İyi çalışmalar
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesai yapmak istememeniz halinde 30 gün önceden fazla mesai yapmak istemediğinizi yazılı olarak bildirmeniz gerekir.
Yusuf Yürükoğlu
Merhaba ben fazla mesai formu doldurup işyerine verdiğimde işveren kabul etmeme hakkı varmı ve kabul etmeyip iş ak tini fesih adebilir mi
Çalıştığım firma global bir şirket
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesai işveren talimatıyla veya işin niteliği gereği yapılıyor olmalıdır. Mesai formunun kabul edilmemesinin tek başına fesih sebebi oluşturmayacağı kanaatindeyim.
Emel
Merhaba
16.Ekim 2017 tarihinden bugüne kadar bir akaryakıt istasyonunda market görevlisi olarak çalışmaktayım pandemi dolayısıyla 29 Mart 2020 tarihinde işyerim bir ay ücretsiz izinde olacağımı devletten kısa çalışma ödeneği alacağımı,gerekli müracaatın yapıldığını söyledi ancak tarafıma sözlü yada yazılı olarak bilgi verilmeksizin ücretsiz iznimin Haziran sonuna uzatıldığını benim işyerime sormam dahilinde haberdar oldum ve tarafıma kısa çalışma ödeneği yada nakdi destek ödeneğini bulunmadığını işkurdan öğrendim.Bu konu ile ilgili işyerim bana kaçamak,eksik cevaplar veriyor,yazılı bir bildirim yapmaları gerekmez mi öğrenmek istiyorum.
Bunun yanın sıra geçmiş zaman zarfında her hafta sonu Cumartesi yada Pazar olmak kaydıyla işverenim bana diğer eleman izinliyken 16 saat çalıştırıyor yani haftanın beş günü 8 er saat,bir günü 16 saat,bir günü de haftalık izin şeklinde hal böyle olunca haftalık 45 saatin üstünde bir çalışma yapmış bulunuyorum ve mesai arkadaşım yıllık izine çıktığı dönemlerde de günlük 16 saat yada 12 saat çalışmışlığım var ve hiçbir şekilde fazla mesai ücretim ödenmedi.Bu gerekçeler ile işten ayrılmak istiyorum.Tazminat ve fazla mesai ücretimi alabilmem için nasıl bir müracaat yapabiliceğimi öğrenmek istiyorum..
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesailerinizin ödenmediğinden bahisle iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Bu durumda kıdem tazminatınızın ve fazla mesai ücretlerinizin ödenmesine karar verilebilir. Danışmanlık hizmeti almak isterseniz ofisimizi arayarak randevu organize edebilirsiniz.
Ozkan
İşçi fazla mesai yapacağını beyan etmiş olsada yazılan her mesaiye kalmak zorundamıdır işi olduğunda kalmayabilirmi bazen
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yıllık 270 saatin üzerindeki fazla mesai taleplerini işçi kabul etmek zorunda değildir. Ayrıca fazla çalışmaya onay vermeniz halinde bunu 30 gün önceden yazılı olarak bildirmek suretiyle iptal etme imkanınız da var.
Ozkan
melda hanım Benim öğrenmek istediğim Yıllık 270 saat dolmamış olsa bizde fazla çalışmaya onay vermiş olsak talep edilen her mesaiye kalmak zorundamıyız özelbi işimiz olduğunda kalmasak ne olur
Melda Merve Tekcan
İşveren açısından kabul edilebilir bir mazeretiniz olması gerekir. Yalnızca özel bir işim var diyerek nasıl ki mesainize gitmemezlik yapamayacaksanız, fazla mesaiden de bu şekilde kaçınamazsınız.
Gürcan Şen
Merhabalar;
İşçi, 30 gün önceden vereceği dilekçe sonucunda fazla mesai yapmak istemediğini belirtiyorsa, işveren bu sebepten dolayı geçerli sebep dolayısıyla çıkış verebilir mi?
Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu işveren açısından haklı fesih gerekçesi oluşturmaz.
Soner
Merhaba iş veren msai ücrrtlerini bankadan degil elden verıyo bu yuzden mesaiye kalmasam işveren için haklı fesih sayılır mı ben ayrılmak ıstersem ıhbar ve kıdem tazmınatımı alabılırmıyım
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Elden ödeme nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
Murat
Merhaba
2018 yilindan beri 08:40/18:10 olarak calistigim isyeri calisma saatlerini zorunluluk şarti getirerek 08:00 /18:00 18:00 dan 20:00 a kadar da zorunlu mesai olarak degistirdi.
İşveren çalişma saatlerini işcinin onayini almadan değiştirebilirmi?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Çalışma saatleri işverenin yönetim yetkisi kapsamında işin gereklerine uygun olarak değiştirilebilir.
Murat
Merhaba 4yildir ozel bir sirkette calisiyorum sabah8 aksam 6,5 calisma saatleri mesai ucretim 4 yilda toplam ne olur yillik izin hic kullanmadim ve maasim 4000tl ama sigortami askari ucretten yatiriyolar haklarimi ogrene bilirmiyim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu gerekçe ile işten ayrılıp kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Ayrıca fazla mesai ve yıllık izin ücretine de hak kazanırsınız. Yine sigortanız eksik yatırıldığı için hizmet tespiti davası açmak da mümkün.
serdar
Merhabalar,
Fazla çalışmaya onay vermemek için 30 gün önceden dilekçe vermek gerektiğini yazmışsınız.
Bu dilekçe ile ilgili daha açık Bilgi verebilirmisiniz. Çünkü her gün iş çıkış saatinde mesaiye kalmamız isteniyor.
Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mesaiye katılmak istemediğinizi bildirmeniz yeterli olacaktır.
Can
Merhaba pandemi döneminde tam zamanlı çalışıyoruz. Fakat kismi calisma ödeneginden faydalaniyoruz ve işveren maaşımızı aldığımız kısmı ödeneğin üzerine ekleyerek tamamlıyor.kidem ve ihbar tazminatimi alıp nasıl işten ayrilabilirim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tam zamanlı çalışma halinde kısmi çalışma ödeneğinden yararlanamazsınız. Bu gerekçe ile işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirsiniz. Haklı nedenle olsa bile kendiniz ayrıldığınız için ihbar tazminatına hak kazanmazsınız.
Yusuf
Mrb ise baslarken fazla mesai mukavemesi imzaladik gunde 9 saat calisiyoruz hafta 2 vaya 3 kere aksmalari 3 saat mesaiye kaliyoruz yani gunluk 12 saat oluyor bu yasalmi 11 saati gecmemesi lazim degilmi hakli fesih nedeni olabilirmi isci icin
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yıllık 270 saate kadar işveren mesai ücretlerini ödemek suretiyle fazla mesai yaptırabilir. 270 saati aşan çalışmalarınız için muvafakatnameniz varsa bunu iptal edebilir ve 30 gün sonrasında 270 saati aşan mesaileri yapmayabilirsiniz.
Sedat
Merhaba. 2004 ten beri aynı işyerinde çalışmaktayım ve mesailere de kalmaktayım. Fakat rahatsızlıklarımdan dolayı artık mesaiye kalmak istemiyorum. Yıllık olarak 270 saati geçip geçmediğini tam olarak bilmiyorum. Artık fazla mesaiye Kalmak istemiyorum dilekçesini yazabilirmiyim bende. Yoksa yıllık olarak 270 saati geçme zorunluluğu mu var?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yıllık 270 saate kadar işveren sizden fazla mesai yapmanızı talep edebilir. Artan kısım için rıza göstermediğinizi bildirebilir ve fazla mesai yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Sedat Kaya
Teşekkürler cevabınız için . Aslında ben hiç kalmak istemiyorum ve bu dilekçeyi vermek istiyorum böyle bir hakkım var mı?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Hiç kalmak istemiyorum demek gibi bir hakkınız yok. Yıllık 270 saate kadar işveren sizden fazla mesai yapmanızı talep edebilir. Artan kısım için rıza göstermediğinizi bildirebilir ve fazla mesai yapmaktan kaçınabilirsiniz.
bayram erden
inşaat firmasında cumartesi pazar çalıştırlıyorum.bunun için bana mesai yazılmıyor mesaimi vermiyorlar.itiraz etttim neden mesailerim verilmiyor diye taşeronun bana vermiş olduğu cevap biz taşeronuz mesai bizde yok o mesai devlet kurumunda geçerli diye cevap veriyorlar bunun için nasıl bir yol çizeyim hakkımı alabilirmiyim? alabileceksemde nasıl alabilirim bana bir yol gösterirmisiniz, tşkr ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesailerinizin ödenmediği gerekçesi ile işten ayrılıp 1 yılı doldurduysanız kıdem tazminatınızı ve diğer işçilik alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bu konuda sizinle beraber çalışmış en az 2 tane şahit bulmanız gerekir.
Mehmet
Merhaba x firmasında 2017 sonra fazla çalışma muvafakat namesi imzaladım fakat senelik 270 saatten fazla mesai yapmaktayım muvafakat olmasına rağmen iş akdimi tek taraflı tazminatlı olarak fes edebilirmiyim izlemem gereken yol nedir
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
270 saatin üzerinde mesai yapmak istemediğinizi yazılı olarak bildirmeniz gerekir. 30 gün sonrasında işveren artık size yıllık 270 saatin üzerinde fazla mesai yaptıramaz.
Mehmet
Verdiğiniz cvp için teşekkür ederim ama sorumun tam cvp değil malesef 2020 yılında şuana kadar 335 saat mesai yaptım 2017 izledigim muvakat var bu olmasına rağmen tazminatlı şekilde şu an itibariyle iş akdimi fes edebilirmiyim edemezmiyim yapabilirsem ne yapmam gerekli yoksa muvakat geri alıp diğer seneyimi beklemeliyim
Melda Merve Tekcan
Verdiğimiz cevap aslında yeterli ancak sanırım konuyu anlamamışsınız. Muvafakatiniz varsa 270 saatin üzerinde mesai yaptırabilir işveren ki sizin durumunuz da böyle olmuş. Eğer artık bu muvafakatinizi geri almak istiyorsanız izlemeniz gereken yolu belirtmişiz. Bunun sonrasında size hala yılda 270 saatin üzerinde mesai yaptırılıyorsa bu sizin için haklı fesih nedeni oluşturabilir.
Emre
Merhaba. 2,5 senedir aynı iş yerinde çalışıyorum ayrıca fazla çalışma muvafakatnamesini işe girerken imzalamıştım. Bu durumda işveren fazla mesaiye kalmadığım için beni geçerli sebeple işten çıkardığında, 1 seneyi geçtiği için kıdem tazminatına hak kazanır mıyım?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Haklı neden olmaksızın işten çıkarılmanız durumunda çıkış tarihinden itibaren 5 yıllık zaman aşımı süresi olmaktadır kıdem tazminatı için.
Poyraz
Merhaba ben maden ocağında çalışıyorum yer üstünde yaklaşık 20 günden beri 10 saat çalışıyoruz pazar günü ise gelemediğim taktirde savunma yazdirabilirmi iş yeri
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mesai günü değilse gitmeyebilirsiniz.
Murat Akar
Merhaba
2018 yilindan beri 08:40/18:10 olarak calistigim isyeri calisma saatlerini zorunluluk şarti getirerek 08:00 /18:00 18:00 dan 20:00 a kadarda zorunlu mesai olarak degistirdi.İşveren çalişma saatlerini işcinin onayini almadan değiştirebikirmi?
Mehmet demir
Merhaba ;
Özel bir firmanın çağrı merkezi biriminde hizmet vermekteyim.30 gün öncesinde işverenime fazla çalışma yapmayacağımı bildirdim.Ancak hava muhalaefeti sebebi sunularak +1-2-3 saat. Fazla calismaya gidiliyor ve zorunlu olduğunu belirtiyor.
Fazla çalışmaya katılmamak işverenim tarafından haklı sebep ile iş akdi feshi yapılır mı?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesai yapacağınıza onay vermişseniz muvafakatinizi kaldırdığınızı bildirip 30 gün sonrasında yılda 270 saatten fazla mesai taleplerine katılmak zorunda değilsiniz.
Gizem
Merhaba,
Bir kargo şirketinde 5 yıldır görev yapmaktayım. Çalıştığım yer acente olduktan sonra fazla mesailer başladı. Örneğin zorbalıkla mobing uygulanarak sürekli tutanak tutmakla tehdit edilerek çalıştırılıyoruz. Her akşam sabah şu saatte gelin diye Mesajlar alıyoruz. Günde 15 16 saat çalışıyoruz hatta bazı arkadaşlarımız gece saat 1 2 ye kadar çalışıyor. İş çıkışım geldiğinde çıkmak istediğimi söylediğimde tartışma çıkarıyorlar tavır alıyorlar tazminatsız çıkarmakla tehdit ediyorlar. Daha önce maliye ya da sigortaya şikayette bulunmadım. İhtar çektirsem tazminatımı alabilir miyim ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesailerinizin ödenmemesi ve mobbing kapsamında değerlendirilebilecek davranışların ispat edilmesi halinde kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.
Ahmet
Merhabalar özel bir güvenlik firmada 9 yıllık çalışan biriyim.Şuan kısa çalışma yapıyoruz ve bu kısa çalışma içerisinde eksik personel olduğunda fazla mesai yaptırılıyor.Mesai yapılmasına rağmen ay olarak 155 saati geçmediğinden ödenek yapılmıyor.Kısa çalışmada günlük 6 saat olarak ve 1 saat çay ve yemek geriye 5 saat olarak hesaplanıyor.Kısa çalışma içerisinde mesai yaptırılır mı? Ayrıca iş yeri fazla çalışma muvafakatnamesi imzalatmak istiyor. Her yıl için bu muvafakatnameyi imzalamama durumunda tazminatsız tek taraflı iş akdi fesih edilir mi? Bununla birlikte benim sağlık sorunlarım var.Özel bir hastane tarafından belini zorlayıcı ve ağır işlerde çalışması sakıncalıdır durum bildirir raporu verildi ve bu raporu iş verene vermeme rağmen mesai yaptırmaya zorluyorlar.Uzun süreli ayakta durmakta zorlanıyorum.Ara ara iş göremezlik raporu alıyorum.İş veren sağlık sebeplerinden dolayı almış iş göremezlik raporu için tazminatsız iş akdi feshine gidebilir mi? Bu konuda bilgilendirme sağlarsınız çok sevinirim.Teşekkürler. Saygılar.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla çalışmanıza rağmen fazla mesai ücretiniz ödenmiyorsa bu durum sizin açınızdan haklı fesih gerekçesi oluşturur. Kıdem tazminatı talep ederek işten ayrılabilirsiniz.
Şafak
Merhaba, bana işe ilk girişte yılda 270 saatten daha fazla mesai yapacağımla ilgili bir sözleşme imzalattırıldı. Bu sözleşmenin bir karşılığı var mıdır? Ben yılda 500 saat kadar hatta cok daha fazlasıyla mesai yapıyorum ve daha fazla bu işte çalışmak istemiyorum bana bu durum haklı fesih hakkı sunar mı ? Not : fazla mesailerimin hepsi bordrolarımda yazılı ve hepsinin ödemesini düzgün bir şekilde alıyorum.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yılda 270 saatten fazla mesai yapmak istemediğinizi yazılı olarak bildirmeniz halinde 30 gün sonrasında yılda 270 saatten fazla mesai yapmak zorunda değilsiniz.
Harun
Mrb iyi günler benim de bi sorum olacaktı ben bi kurumsal yerde kuryelik yapıyorum ve normal de 8 saat çalışıyorum ama her gun zorunlu mesai ye kalıyoruz birsey deyince de is sozlesmesinde mesaileri kabul ettin diye tehdit ediyorlar ne yapmam lazim mesaiye kalmasam isten atilma sebebi mi yada tazminatsiz kovulurmuyum?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yılda 270 saatin üzerinde fazla mesai yapmayacağınıza dair dilekçe verirseniz 30 gün sonrasında bunun üzerindeki mesai taleplerine olumlu cevap vermek zorunda olmazsanız.
Cemil
Bir yılı aşkın çalıştığım iş yerinde fazla mesai ye kalıyorum hiç bir ücret ödemesi yapılmadı haklı olarak işten ayrılabilir miyim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fazla mesailerinizin ödenmemesi haklı fesih sebebidir.