Miras Paylaşımı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Miras hukuku ölen kişinin mal varlıklarının yasada belirlenen kişilere belirli pay oranları nispetinde intikalini ve bunların ne şekilde paylaşılacağını düzenler. Tereke ise miras bırakanın alacak ve borçları da dahil olmak üzere tüm varlıklarına verilen isimdir. Miras paylaşımı ise miras bırakanın bu varlıklarının oluşturduğu terekenin mirasçılar arasında bölüşülmesi anlamına gelmektedir.
Mirasçılar Kimdir?
Bizim hukukumuzda iki tür mirasçı vardır. Bunlar yasal mirasçı ve atanmış mirasçıdır. Yasal mirasçı kanun tarafından belirlenmiş, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olan kişilere denir. Buna göre miras bırakanın kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eş yasal mirasçıdır. Atanmış mirasçı ise miras bırakanın özgür iradesi neticesinde belirli kişileri mirasçı olarak belirlemesi halinde mirasçı sıfatı kazanan kimselerdir.
Yasal Mirasçılar Kimlerdir?
KAN HISIMLARI
Miras Bırakanın Alt Soyu : Çocuklar ve çocukların ölmüş olması halinde onların çocukları
Ana ve Baba : Anne ve babanın ölmüş olması halinde onların alt soyları
Büyük Ana ve Büyük Baba : Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır.
Evlilik Dışı Hısımlar : Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar
SAĞ KALAN EŞ
Sağ kalan eşin miras payı kiminle birlikte mirasçı olduğuna göre değişmektedir. Buna göre:
Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/4’ü,
Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/2’si,
Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 3/4’ü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
EVLATLIK
Evlatlık miras bırakana kan hısmıymış gibi mirasçı olacaktır. Evlatlığın altsoyu da aynı şekilde mirasçıdır. Bununla birlikte evlatlığın, kendi ailesindeki mirasçı sıfatı da yine devam etmektedir.
DEVLET
Şayet bir kişinin ölümü anında mirasçısı yok ise ölenin mirası Devlet’e geçecektir.
Miras Paylaşımı Oranları Nasıl Belirlenir?
Miras paylaşım oranları yasal mirasçılar arasında kanunda belirtilen oranlarda ölen kişinin sağ kalan eşinin varlığına göre değişmektedir. Onun dışındaki mirasçılar eşit oranlarda miras payı alırlar. Örneğin sağ kalan eş ve 2 çocuk yasal miraçı oldu ise; sağ kalan eş mirasın 1/4’üne, çocukların her biri mirasın 3/8’ine hak kazanacaktır.
Mirasçılık Belgesi/Veraset İlamı Nedir?
Yasal miras paylarının ne kadar olacağı Kanunda belirlenmiştir. Miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve bu kişilerin pay oranlarını gösteren belgeye mirasçılık belgesi veya bir diğer adıyla veraset ilamı denir.
Mirasçılık belgesi mirasçılardan herhangi biri tarafından Noterliklere başvurularak alınabilecektir. Ancak yabancılık unsuru bulunuyorsa mirasçılık belgesinin düzenlenmesinin Sulh Hukuk Mahkemelerinden talep edilmesi gerekmektedir.
“Veraset Ne Demek?” makalemizde detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Miras Taksim Sözleşmesi Nedir?
Miras paylaşımı için tarafların uzlaşma sağlayarak terekedeki mal varlıklarının ne şekilde taksim edileceği konusunda anlaşması halinde miras taksim sözleşmesi düzenlenerek taraflar anlaşmanın detaylarını imza altına alıp noterde onaylatabilirler. Sözleşmenin noter huzurunda imzalanmış olması bir geçerlilik koşulu değilse de uygulanabilirliği açısından noter huzurunda yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sözleşmenin noterlikçe onaylanmış olması miras taksim sözleşmesinin, mirasçılardan her birinin tek başına uygulanmasını sağlama imkanı tanımaktadır.
Örneğin miras bırakana ait evlerden birinin mirasçılardan birine ait olacağı kararlaştırılmışsa miras taksim sözleşmesi ile ilgili tapu müdürlüğüne giden mirasçı gerekli işlemleri yaparak ilgili taşınmazın devrini gerçekleştirebilir. Miras taksim sözleşmeleri mülkiyetin devri gibi bir takım önemli işlemleri barındıracağından eksiksiz bir şekilde hazırlanması önemlidir. Aksi takdirde sözleşme tarafların iradelerini yansıtıyor olsa bile uygulamada sorun yaşanabilecektir. Bu nedenle miras taksim sözleşmelerinin alanında uzman bir miras avukatı tarafından hazırlanmasını ve bu süreçle ilgili hukuki danışmanlık alınmasını tavsiye etmekteyiz.
Miras Paylaşımında Anlaşma Sağlanamaması ve Ortaklığın Giderilmesi Davası
Miras bırakanın vefatının ardından miras malları mirasçılara geçer. Mirasçıların bu mallar üzerindeki ortaklığına el birliği mülkiyeti adı verilir. Elbirliği ile mülkiyette tapuda hisse oranları yani paylar yoktur. Bu durumda mirasçılar miras mallarının aynen taksim edilmesi konusunda anlaşma sağlayabilirler. Yani hangi malı kimin alacağına karar verip mülkiyetin devri için gerekli işlemleri gerçekleştirmek için kendileri veya vekilleri aracılığıyla tüm mirasçılar bir araya gelmelidir. Örneğin taşınmazlar devredilecekse tapu müdürlüğüne tüm mirasçılar aynı anda birlikte gitmeli ve devir işlemlerini gerçekleştirmelidir.
İşte bu şekilde anlaşma sağlanamazsa ve miras mallarının paylaşımı isteniyorsa mirasçılardan herhangi biri yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde ortaklığın giderilmesi talebini dava yolu ile ileri sürebilir. Taşınır ve taşınmaz tüm malların satılmasını ve satış neticesinde satış masrafları mahsup edilerek tüm mirasçılara miras paylarının satış bedelinden paylaştırılmasını her bir mirasçı bu yolla sağlayabilir. Ortaklığın giderilmesi davasında mirasçılardan herhangi birinin miras malının satılmasını istemiyor olması önem arz etmez. Satış açık artırma yolu ile gerçekleşebilir ve bu durumda mirasçıların ön alım hakkı olmaz.
Bankalardaki Paraların Paylaşılması
Uygulamada karşılaşılan tipik sorunlardan biri de miras bırakanın bankalardaki paralarının mirasçıların tamamı aynı anda bankaya gitmezse alınamaması durumudur. Miras bırak öldükten sonra bankada paraların alınabilmesi için ya mirasçılar hep birlikte mirasçılık belgesi ile birlikte bankaya gideceklerdir ya da paylı mülkiyete çevirme davası açarak bankadaki paraların paylarının Mahkemece belirlenmesini isteyecektir. Bu durumda mahkeme kararı ile bankaya giden mirasçı kendi payına düşen parayı diğer mirasçılar olmaksızın alabilecektir.
Nikahsız Eşin Miras Hakkı
Resmi nikahla evlenmeyen kişinin mirasçılığı bizim kanunumuzda belirlenmemiştir. Dolayısıyla nikahsız eş herhangi bir zümreye ait değildir. Bu nedenle nikahsız eşin mirasçı olabilmesi için iki seçenek bulunmaktadır. Bu durumda hem yasal miras payı hem de saklı payı söz konusu olmamaktadır. Resmi nikahla evlenmemiş olan eşin mirasçılığı vasiyetname yahut ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi ölüme bağlı bir tasarrufun yapılması ile mümkün olabilecektir.
240 yorum
Rifat
Öncelikle merhabalar benim babaannem 7 yıl önce vefat etti sonra babam vefat etti babam 5 kardeşler babama babaannem den miras kaldığını nasıl ve nereden öğrenebilirim sadece işim soyisim doğum yeri bilgilerini biliyorum bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum saygılar.
Melda Merve Tekcan
Merhaba, tereke tespiti davası açılarak vefat eden kişinin mal varlıklarını öğrenilebilirsiniz.
Fatih TEKİN
Öncelikle merhabalar benim dedemden 7 kişiye kalma iki apt. tasinmazimiz mevcut bu taşınmazın satışını yapıp ortaklıktan ayrılmak istiyoruz ama dedem ve anneannem vefat ettikten sonra kimse gidip mal paylaşımı için ugrasmadi şimdi toplu vaziyette satılmaya kalktığında her verasetciden ayrı bı engel çıkıyor bu taşınmaz 6 daire 2 dükkan seklinde toprak tapulu ve hiç bir şekilde gidilip ayristirilmamis burada bireysel olarak ne yapılmalı illaki toplanıp bir arada gidip paylaşım yapılmalı hisseler bölünmeli diye bir kanun var mı bunun kısa yoldan satışını ve devrini bireysel olarak 7 kişiden 1 i olarak tek başımıza kendimize ait hakkimizi kanun olarak nasıl yaparız.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bütün mirasçıların bir araya gelerek satış işlemlerini gerçekleştirmesi yahut ortaklığın giderilmesi davası açılarak satışın yapılması gerekir.
Fatih TEKİN
Peki teşekkür ederim son bir sorum olucakti ortaklığın giderilmesi davasında taşınmaz zararina fiyatına mi satılıyor müşterisini bulamiyormuyuz burada uygulanan uygulama nedir ve ortaklığın giderilmesi davasında bir kişi olarak bize ortalama nekadar maliyet çıkar hesaplamalar ne üzerinden yapılıyor
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Ortaklığın giderilmesi davasında açık artırma ile satış yapılır satış avansları ve mahkeme masraflarının eklenmesi, taşınmazın bu yolla satılması nedeniyle gerçek değerinin altına satılması ihtimali olabilmektedir.
Muazzez
Merhaba babam 1,5 yıl önce vefat etti. Annemle evli iken aldıkları bir ev var. Mirasçılar annem ve 3 çoçuk var. Şimdi ev 155.000 TL.ye Satılacak. Anneme ve 3 çoçuğa nasıl paylaştırılacak. Yoksa annemde dahil olmak üzere 4 kişiye eşit mi bölünecek. yani paranın dörtte birini anneme verip kalan üç payı 3 çoçuk mu bölüşücek yoksa kalan üç paydan da annem de alacak mı demek istediğim annem daha fazla pay alması gerekmiyor mu
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Annenizin edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklı alacağı için ayrıca dava açılması gerekir. Aksi halde miras paylaşımı yasal pay oranları üzerinden yapılır.
Aynur deveci
Selam benm dedemden miras kaldi ama mahkeme bitti bize kâğıt daha gelmedi acaba ne zaman gelir kâğıt ellimize bilgi verirmissiniz
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu konuda dosyanızın bulunduğu Mahkemeden bilgi alabilirsiniz.
M tamer
Dedem oldu 2 sene oldu 3 4 tane kira geliri 15 taşı var uzerinden nasıl bir yol izleyerek alırım hakkımı
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Diğer mirasçılarla anlaşarak paylaşım yapabilirsiniz. Anlaşma sağlanamıyorsa mahkemeden ortaklığın giderilmesi talep edilebilir.
Leyla
Merhabalar. Babam öldüğünde kefillikten borç geldiği için reddi miras yapmıştım . Sonra borç kapandı. Ancak sonra çocuklarımın mirasçı olduğunu öğrendim . Şimdi onlara geçen mirası ( bir kaç küçük tarla sadece) kardeşime ( 8 kardeşiz ) devretmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Mirasla ailecek tamamen ilişiğimi kesmek istiyorum. Zira sürekli ıvır zıvır işler için aranmak istemiyorum.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Aynı şekilde onlar için de mirasın reddi talep edilebilir.
Yusuf yamalı
İyi günler babam ve annem vefat etti . Engelli ablam var. Mahkemeye başvurduk imza yetkisi alabilmesi için. Ama red cevabı cikti. Oda babamın kardeşleri kendi aralarında malları bolusmedikleri icinmis. Pki bundan sonra nasıl bı yol izlememiz gerekiyor.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Vesayet kararı var ise bu kararı veren mahkemeden paylaşım için izin verilmesinin talep edilmesi gerekiyor.
Beyza
Merhaba dedem vefat etti 3 kardeşler 3 taşınmaz var kardeşlerden biri annem oluyor annem oğullarında birine veraset ilamı için vekil tayin edebilirmi
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Noterden veraset ilamının alınması için bir başkasını vekil tayin edebilirsiniz. Ancak mahkemeden alınması gerekiyorsa vekaleten ancak bir avukat aracılığıyla işlemler yapılabilir.
yasin
2-) Murisin (Ölüm Tarihi:15.05.2016) geride kalan kan hısımları; Eşi, Babası, 1 Erkek Kardeşi, 1
Kız Kardeşi, 1 amcası, 1 Halası, Baba tarafından Büyükbabası, 1 Dayısı, 1
Teyzesi, Anne tarafından Büyükbabasıdır.
Ayrıca, Muris askerlik arkadaşına Terekenin yarısının verilmesini vasiyet etmiştir. Bu durumda;
Murisin 500 000TL nakit parası ve DENİZLİ/ BULDAN içerisinde sulama kuyusu bulunan 2
adet tarlası bulunmaktadır.
Parsel No Cinsi Alanı (Dekar)
5 TARLA 80
27 TARLA 120
Miras paylaşımının nasıl yapılacağını Türk Medeni Kanunu’na göre
Yasal ve atanmış mirasçıların mirastan eşit pay alabilmeleri için ne gibi bir düzenlemenin
yapılması gerektiğini
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Böyle bir danışmanlık hizmetini bu şekilde vermemiz mümkün olmayacaktır.
İmam Hüseyin
Merhaba hocam babamlar 3 kardeş rahmetlidedemden kalma 9 tarla var anlaşarak 3 parçaya bölüyor lar babam ve amcam vefat ediyor şimdi hayattaki amcam ortaklık pozmak istiyor mahkeme ye verirse bize düşen 3 tarlaya bir zarar olur mu tarlaların tabuları halen
rahmetli dedemin üzerine lutven cvp bekliyorum
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Dava açarak ortaklığın giderilmesini talep edebilir. Ancak tarımsal arazilerin ehil mirasçılara özgülenmesi talebi ile babanız ve amcanız satın alabilir.
Selin
Merhaba annem vefat etti annem ve babamın oturdukları ev annemin üzerineydi ev için iki ablam ben ve babam mirascı gösteriliyor lakin biz haklarımızı babama vereceğiz benim kyk vergi borcum var işlemlerde herhangi bir sorun olurmu haklarımi babama verebilirmiyim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Vergi borcu takibe düştü ise devir öncesinde intikalle birlikte tapuya haciz konulabilir.
Hacer Baş
Merhaba hocam,
Babam 18 yıl önce vefat etti. Annem (resmi nikahlı) ve 4 kardeş hayattayız. Babamın başka bir beraberliğinden 7 çocuğu daha var. Fakat resmi nihak yok. Çocuklar babamın üzerine kayıtlı. Benim sorum şu. Babamın 16 dönüm fındık tarlası var. Öldüğü tarihten itibaren üvey kardeşlerimiz bu tarlayı kullanıyorlar. Hakkımı almak için ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kullanımdan kaynaklı ecri misil talebinizi dava yolu ile sürebilir ve miras payınız oranında kira bedeli talep edebilirsiniz.
Sinan Öz
Merhaba, babamın dedesinden arsa miras kaldı. Babamın dedesinin 11 tane çocuğu var, bu çocuklardan da 40 tane torunu var. Arsa için tapu dairesinden herkese tapu çıkarıldı ancak arsa hakkı torun sayısı olan 40 a bölündü ve tüm torunlar eşit pay aldı. Benim babam ailenin tek çocuğu. Bu durumda arsanın paylaşımında 11 e bölünmesi gerekip, babamın da 1/11 pay alması gerekmiyor mu. Bu haksızlığı gidermek için ne yapmam gerekir.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yasal mirasçılık payı oranında herkes hak talep edebilir. Tapu müdürlüğü veraset ilamı doğrultusunda tapu belgesini düzenler. Aksi bir durum var ise mirasçılık belgesinin ve tapu kaydının düzeltilmesi için dava açılabilir.
Elif
Mrb ben elif hocam biz üç kız kardeşiz annemle babam 94 te galiba boşandılar babam akıl hastasıydı annemle boşandırırken dayımlar kıźların hakkı diye parada almışlar dedemlerden tabi biz o zaman ilkokula gidiyoruz bizi annemin yaniñdayız diye alınıyo tabi bize hiç birşey verilmişti dayım ozamaniñ parasıyla üç tarla parası yiyor şimdi hocam babam da iki yıl oldu vefat edeli dedem miras paylaştırıyor babama hiç birşey vermemiş yani bize amcalarıma ve amca oğluna mallar tarlalar veriliyor bizim hak talep etme hakkımız var mı her şekilde mağduruz dedemlerinde durumları çok iyii hocam bilgi verir misiniz
Melda Merve Tekcan
Dedeniz sağlığında malvarlığı ile ilgili istediği gibi tasarruf edebilir. Ancak ölümünden sonra bu malların bedelsiz olarak devredildiğini ispat edebilirseniz muris muvazaası nedeniyle dava açmak mümkün.
Tahsin
Merhabalar Annemin babası ve annesi vefat etti ve anneme onlardan taşınmaz miras kaldı ve Annemde vefat etti bizlerde 4 kardeşiz bunla alakalı mirasla alakalı kanunen ne yapmalıyız
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kalan taşınmazların mirasçılara intikalini yapabileceğiniz gibi anlaşma sağlayamamanız halinde malların mahkeme kanalıyla paylaştırılmasını da talep edebilirsiniz.
Furkan
Merhabalar, ortaklığın giderilmesi davası açılırsa devletin maldan aldığı bir pay veyahut aldığı bir para var mı? malın gerçek fiyatının çok altına satılma olayı olur mu, teşekkürler 🙂
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Ortaklığın giderilmesi davası açılması halinde ödenecek olan harçlar ve yargılama giderleri olacaktır. Buna ek olarak açık artırma ile satış yapılacağından gerçek değerinin altında bir rakama satılma ihtimali olabilir.
Cihan
Babam 2004 yılında vefat etti babaannemde 2013 yılında vefat etti babaannemden miras kalmış anneme bana kardeşime mahkeme kararı var fakat mal varlığı olarak ne kaldığını nasıl öğrenebilirim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tereke tespiti davası açılması gerekir.
Mustafa
Merhabalar 25 yıldır oturduğumuz bir ev var babamin keni ile birlikte 8 kardeşi var 3 kardeş üzerlerine düşen evden paylarını istiyorlar ve bunun için mahkemeye vereceklerini söylüyorlar yazılı bir belge yok fakat 25 yıllık aynı mahallede komşularımız var babannemin o evi babam verdiğine dair şahitlikleri var ve ayrıca 25 yıllık oturduğumuz zaman içerindeki kirayı talep edeceklerini söylüyorlar yardımcı olurmusunuz bu konu hakkında
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tapuda paydaşlarsa evin mahkeme kanalı ile satışını yapabilirler. Yazılı bir vasiyetname bulunmuyorsa sözlü beyan yeterli olmaz. 5 yıl geriye dönük olarak kullanımdan kaynaklı ecri misil talep edebilirler.
Yaşar
Merhaba hocam
Babam 4 ay önce vefat etti biz 4 kardeş ve annalık var.Babam 2 sene önçe yeniden evlenmişti mal paylaşımı nasıl olur. Ve anlaşmaya varamasak mirasçılar arasında çoğunluğu sağlanırsa miras satılır mı
Saygılar
Melda Merve Tekcan
Miras bırakanın mal varlığı yasal miras payları oranında paylaşılacaktır. Anlaşmaya varılamaması halinde mirasçılardan herhangi biri dava açarak mal varlıklarının satışını Mahkemeden talep edebilecektir.
Elvan Demir
Merhaba , benim eşim 6 kardeş .4 erkek 2 kız . Annesinin 3 kat babasın 1 katlı evi var . 1988 yılında 3 katlı evi yaptırırken annesi babası işsiz kalıyor ve büyük oğluna kredi çektirip 3.katı yaptırtıyor. Şimdi miras paylaşımı yapılacak. Abisi 3. Kat zaten benim diğer haklardan isterim diyor kız kardeşleri de para olarak hakkımızı isteriz diyorlar . Diğer 3 kardeş ne yapcaz nasıl mirası bölüşcez diyorlar . Burda nasıl bir paylaşım olması gerekiyor? Ne yapmamız lazım . Teşekkür çiler .
Elif
Merhabalar..
Benim amcamın mirası bizlere kalmış durumda. Eşi ve çocukları yok. Dört kardeşi ve ölen kardeşlerinin çocuklarına yani yeğenlerine kalıyor bildiğim kadarıyla. Fakat kalabalığız. Mirası nasıl böldürebiliriz? Herkesin imza mı atması lazım? Bir kişi dava açtığında bölünmesini talep ettiğinde, bölünür mü? Dava mı açacağız nasıl açacağız?
Melda Merve Tekcan
Elif Hanım Merhabalar,
Öncelikle mirasçıların tamamının anlaşması halinde söz konusu yerlerin paylaşımı yapılabilir. Ancak anlaşma sağlanamaması halinde ortaklığın giderilmesi davası açılarak bu yerlerin satışının yapılması gerekmektedir. Detaylar için ofisimize gelebilirseniz yüz yüze konuşmak daha faydalı olacaktır.
İyi günler dileriz.
Ali
Benim dedem hâlâ yaşıyo annemde yaşıyo acaba ben annemin yerine mirasa ortak olabilirmiyim veya miras birakilanlardan şirket yonetimi yetkisi alabilirmiyim
Melda Merve Tekcan
Merhabalar Ali Bey,
Üst soyunuz yaşıyorken malvarlıkları ile ilgili olarak doğmamış miras payınız doğrultusunda tasarrufta bulunmanız mümkün değildir. Ancak kendi rızaları ile istedikleri tasarrufta bulunabilirler.
Rojin
Merhaba, babamdan kalma bir dairemiz var. Mirascilik belgesini cikarmaya mecburmuyuz yoksa bir kisiye devir edebilirmiyiz kisadan? Annemin cocuklarina karsi olan payi ne kadar? Bazen yarisi deniliyor, bazen 1/4 diyorlar?
Melda Merve Tekcan
Mirasçılık belgesini çıkarmanız gerekiyor. Anneniz çocuklarla birlikte mirasçı olduğunda yasal miras payı 1/4’tür.
Penbe Arslan
Merhaba hocam
Benim babam vefat edeli 10 yıl oluyor ama 3 erkek kardeşim bana mirasından anne ve babamın vermiyor.Alabilmem için ilk olarak ne yapmam lazım acaba . Avukat tutmamız mecburi mi lütfen bana bilgi verebilir misiniz.?
Melda Merve Tekcan
Mirasın paylaşımını yapmak istiyorsanız ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Bu süreçte bir mirası avukatı ile ilerlemenizin daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Ahmet
Annem vefat etti 4 kardesiz babam sağ evi arsayı satacam diyor 72 yaşında acaba babamdan miras hakkı talep edebilir miyiz teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhabalar Ahmet Bey,
Hayır talep edemezsiniz.
Halil ibrahim
Merhaba Melda Hanım benim kayınbabam vefat etti.Kaynanam ve kayınbiraderim kayınpederim vefat etmeden önce malvarlığını ve bankadaki hesaplarını kaynanam va kayınbiraderimin üzerine yapmış.Acaba miras kaçırma davası açsak sonucu sizce ne olur.Teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
Melda Merve Tekcan
Merhabalar,
Şayet bu bir karşılıksız kazandırma şeklinde yapıldıysa dava açılabilecektir.
Mert
Merhaba Melda Hanım,
Annemin babası vefat etti. İrili ufaklı birçok tarla var. 10 dönüm üzerindeki tarlalar için paylaşımından önce 3.şahısa satış yapılmasının zorunlu olduğunu söyleyerek vekalet aldılar. Tekrar o kişiden alarak paylaşım yapacaklarını söylediler. Böyle bir zorunluluk var mı? Yok ise bu işlemin usulsüz olduğuna dair dava açılabilir mi?
Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kendi aranızda paylaşım yapılacağından böyle bir zorunluluk yok. Vekaletinizi iptal etmeniz gerekir.
Fatih
Iyi akşamlar annem kısa bir süre önce vefat etti bankada parası vardı bizler yasal mirasıyız babam. Parayı ben kazandım diye sizler alamazsınız diyor biz ne yapmalıyız bubhusudts
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yasal miras payları oranında tüm mirasçılar hakkını alabilir.
Ahmet
Annem rahmetli oldu babam sağ babamdan miras talep edebilir miyim.
Melda Merve Tekcan
Merhabalar Ahmet Bey,
Hayır talep edemezsiniz.
yusuf dadaş
Merhaba melda hanım baba annemin erkek kardeşinin çocuğu olmadı bir eşi var. erkek kadeşi vefat etti onun eşi sağ, malvarlığından baba anneme düşermi.( şuan halen erkek kardeşinin üzerine mal varlıkları rahmetlininde eşi üzerine almayacakmış nasıl bir yol izleyelim teşekkürler..
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babaanneniz mirasçı olabilir. Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mallar biliniyorsa paylaşım için anlaşma sağlanabilir veya dava açılarak ortaklığın giderilmesi sağlanabilir.
Mehmet
Merhaba melda hanım babamın 2 dairesi var birinde ben oturuyorum 2 tanede küçük kardeşim var babam bu dairenin tapusunu üstüme yapmak istiyor evlendiğim için 2 kardeşiminde haberi var ileride kardeşlerim sorun çıkartmaması için nasıl yol izleyebiliriz babam tapuda bağış harcı yüksek olduğu için satış yapmayı düşünüyor sorun olur mu
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Gerçek bir satış olmaması nedeniyle babanızın vefatından sonra kardeşleriniz muris muvazaası nedeniyle dava açma hakkına sahip olur.
Suleyman
Merhabalar anneannemin üzerine köyde bir ev vardı bu evi 2008 yılında ona bakman ve bir miktar para karşılığında bana sattı tapusu 11 yıldır benim üzerime anneannem ölene kadar ben baktım anneannem 2020 bu sene vefat etti mirasçısı oğulları ve kızları var bana karşı miras davası açabilirler benim acımdan herangi bir sıkıntı ile karşılaşırmıyim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu taşınmazı satın aldığınızı ispat etmeniz gerekir olası bir muvazaa davasında.
Serpil
Merhabalar, babam vefat etti. Annem ve 3 kardeşiz. Ben annemin 8/5 oranında en fazla payı almasını istiyorum. Bunun için malların yarısı annemindir deyip daha sonra mirasın 4/1 ini alabilir mi? Bir de mal paylaşımı yaparken annem istediği malları seçebilir mi? (Örneğin ev,arsa,iş yeri vs.)
Melda Merve Tekcan
Miras paylaşımının rızaen yapılması durumunda tüm mirasçılar miras bırakanın mallarının ne şekilde paylaşılacağını kararlaştırabilirler. Annenizin edinilmiş mallara katılma alacağını talep etmesi için dava açması gerekir.
Serpil
Kardeşlerimden biri rızaen paylaşmaya yanaşmıyor. O yüzden soruyorum mahkeme yolu ile annem miras davasında istediği yerleri seçme hakkına sahip midir tabi alacağı oranında. Bir de kardeşim her malı ayrı ayrı paylaşmayı istiyor (örn: arsa 4 e bölünsün iş yeri 4 e bölünsün şeklinde) ben ise herkes alacağı oranında bölünmeden biri evi diğeri arsayı diğeri iş yerini alsın diyorum bunu mahkeme yolu ile kardeşim istediği gibi böldürebilir mi her şeyi yoksa benim dediğim gibi parça parça bölmeden paylaşım yapabilir miyiz. Ortada rıza yok mahkemeye taşınırsa nasıl olur.
Bu arada çok teşekkür ederiz böyle bir hizmet sunduğunuz için Allah razı olsun.
Melda Merve Tekcan
Anneniz tüm mirasçılar rıza göstermiyorsa mal seçme hakkına sahip değildir. Mal paylaşımı konusunda anlaşma sağlanamazsa ortaklığın giderilmesi davası açılarak mal varlıkları satılacak ve paraları paylaştırılacaktır.
Ezgi
Merhaba Melda Hanım,Babam vefat etti.Üç kardeş ve annem var.Babamdan kalan dükkan Vakıf malında ve kirayla oturuluyor.Bu dükkanı izale i şuyu davasıyla satılmasını isteyebilirmiyim?Dava sonucunda ne olur?
Melda Merve Tekcan
Vakıf malı için sizin tarafınızdan ortaklığın giderilmesi davası açılamayacaktır. Çünkü bu mal sizin değil, vakfın mülkiyetindedir.
Ali
Merhaba.babam vefatetti
Babamın üzerine.12.275 mtk
Yervar.annem sağ.7 kardeşiz
Bana kaç metre kare yer düşer
Abim dilekçe vermiş.28paya ayrılmış
7pay anneme.3 er pay kardeşlere verilmiş
3pay kaç metre kaerdir
Tesekkurler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Payınız 3/28 olduğu için 1.315,15 metrekare sizin payınız olacaktır.
Can
Merhaba Melda hanım, burada bizleri bilgilendirdiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.
Babam 2 ay önce vefat etti ve mirası borca batık durumda. Dedemiz hala sağ ve önemli bir mal varlığı var. Ayrıca yaşayan 1 amca ve 1 halam var. Biz kardeşler olarak babamın mirasını red edersek,su an yaşayan dedem vefat ettiğinde dedemden yasal mirasçı olarak miras alabilir miyiz ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanızın mirasını reddetmeniz halinde, ölümünden sonra dedenizin malvarlığına mirasçı olabilirsiniz.
Ahmet
Mrb melda hanım babam yıllar önce öldu üvey annem ve bu kadından babamın 5cocugu var ben tekim üvey annemin payı ne kadardır oda ölürse payindan bana kalirmi ve o çocuklar daha önce bir yeri fazla fiyata satıp bana az gösterdiler hakkımı yediler yine bir yeri satmak istiyorlar ben razı değilim mahkemeye vereceklermis adilce bir satış olurmu kandirilirmiyim teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanızdan kalan bir malvarlığı varsa onun üzerinde hak talep edebilirsiniz. Üvey annenizin mirasçısı olamazsınız.
Kerem
Merhaba, dedem 17 yıl önce vefat etti. Annem sağ, 5 kardeşler. 2 teyzem ve 2 dayım var. Dayım dedemin vefatında bazı işlemler için tam vekalet istedi kardeşleri de verdi. Bir arkadaşı ile anlaşmalı olarak malları cüzi bir rakama satmış gibi gösterip, sonrasında tekrar üzerine aldığını öğrendik.Sattığı bedeli bildirmeden ufak miktar kardeşlerine para verdi.Bu durumda hak talep etmemiz mümkün mü? Ne yapmamızı önerirsiniz?Teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Vekalet yetkisinin kötüye kullanıldığından bahisle hak ve alacaklarınızı talep edebilirsiniz.
Ayşenur
Merhaba babanem vefat etti . 5 ev 4 dükkanı var 8 kardeşiz dedem hayatta miras nasıl bölünecek yardımcı olabilir misiniz?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Başınız sağolsun. Babaannenizin mirası, mirasçıları arasında 1/4 ü dedenize kalacak ve kalanı çocuklar, onlar vefat ettiyse onların çocukları da dahil olacak şekilde paylaşılacaktır.
Hüseyin Kılıç
Mrb. Önceden cevabınız için Teşekkürler. 46 senedenberi Almanyada yaşıyorum. 5 sene önce Babam 3 sene öncede Annem vefat etti. 10 kardeşiz, Dedemden, Babamdan ve Annemden kalma, Para (Bankada), Daire, Arsa ve köyde Tarla ve Bahçeler, birde Babamın yastık altı 65 bin Markı vardı. Varis ortancı Abimmiş. Abimin dediği, Bankada 550 bin TL, köyde, Dedemden, Babamdan, Annemden kalma Tarla ve Bahçeler varmış.! 65 bin Mark ve Daireler yok ordada. Bana düşen Hakkımı talep etmek için neyapmamgerek.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Öncelikle miras bırakanların mal varlıklarının neler olduğu ve vefat etmeden önce hangi devir işlemlerini yaptıklarını öğrenmek için tereke tespiti davası açılması gerekir. Sonrasında sizin hakkınızı ortadan kaldıracak usulsüz bir devir işlemi varsa iptali için dava açılabilir.
Şerife
Merhabalar annem ve babam vefat etti bana sözlü olarak ev verdi düğün hediyesi şimdi ise abimgil mereseye kaldı diyo paylaşmak istiyor. Ne yapmam lazım mahkemeye versem kazanır mıyım
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Eğer bu bir sözlü vasiyetname ise sözlü vasiyetnamenin şartlarının oluşması durumunda hak talep edebilirsiniz.
Ferdi
Merhaba uvey amcam vefat etti amcamin 1 oz kardesi var iki kardesi uvey uvey olan olen amcam bekar kimsesi yok bankada parasi arabasi daireler bunlari uvey amcsm 3/ 2 benim demis 3% 1 iki uvey kardeslerin demis benim bildim uveyde olsa ozde olsa 3 kardes esit dagitim olmazmi yannis dusunuyorum yardimci olurmusunuz saygilar iyi gunler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yasal miras paylarını ve mirasçıların kimler olduğunu mirasçılık belgesi çıkartarak öğrenebilirsiniz. Bu oranlar nispetinde paylaşım yapılacaktır.
Kenan
Merhaba ben istanbulda yaşıyorum ve babama bakıyor ve ilgileniyorum 3 kardeşim daha var ve hepsi yurtdışında yaşıyorlar ve babamla sadece 1 gün görüp gidiyorlar babamda bana kendi isteği ile onlardan fazla olarak para vermek istiyor bunu kanunen yapabilmenin ve daha sonra bana dava açılmamasının yolu varmı?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Diğer mirasçıların saklı payına halel getirmeksizin vasiyetname düzenlenebilir.
fatma karahasan
merhaba, babamlar 5 kardeş dedem 79 yaşında ve felç geçirdiği için 2 senedir konuşamıyor bankadaki parasını amcama devrettigini duyduk amcam bunu yalanlıyor benden babam geri aldı diyor , dedem bana vermedi diyor babam bu durumda paranın kimde olduğunu ogrenebilir mi ve dedem ölmeden paraya ve diğer malvarliklarina tedbir koydurabilir mi, bu arada dedemin 2 yıl boyunca vasilik işlemini halam yürütme kararını hâkim verdi
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Halanız vasi olduğu için şayet böyle bir işlem varsa onun takip etmesi mümkün. Rızası dışında bir işlem yapıldığını düşünüyorsanız şikayetçi olabilirsiniz. Şu aşamada zaten vesayet kararını veren mahkemenin onayı olmadan malvarlıkları ile ilgili herhangi bir işlem yapılamaz.
Tayfun
Merhabalar hocam,
Benim dedemin anneannemle resmi nikâhı var ve bu nikahtan sadece çocuğu annem var. Ama gayrimeşru olarak nikahsız birisinden 5 cocugu daha var. Bu gayrimeşru 5 çocuk soyisimden nikahsız kadınında evli olmasından dolayi nikahsiz eşinin resmi kocasının üstüne kayıtlılar yani dedemin soyismini almamışlar. Vefattan sonra mirasçı annem oluyor ama diğer çocuklar bu mirastan hak alabilirler mi ve alırlarsa paylaşım nasıl olur bilgilendirmeniz için teşekkürler…
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras bırakanın nüfusunda kayıtlı olmayan mirasçıların öncelikle soy bağının tespiti ve mirasçılık belgesinin değiştirilmesi için dava açmaları gerekir. Sonrasında mirastan pay talep edebilirler.
Yusuf
Merhaba Melda Hanım,
Babam 3 ay önce vefat etti. Verasetname çıkardık ve banka borçlarını ödedik, kapattık, 1-2 bin lira kalan parayı da bölüştürdük.
Fakat mal paylaşımı yapmadık henüz, bunun derdine düşmek istemedik. Bunun için son tarih var mıdır ? Biz 2 daire ve 1 arsayı 3 kardeş aramızda bölmek istiyoruz. Mahkemenin bölmesini istemiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ?
Çok teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mal paylaşımını zorunlu kılan bir durumunuz yok. İsterseniz bu haliyle hiçbir işlem yapmadan da kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yusuf
Melda Hanım peki bölüştürmek istediğimiz zaman, istediğimiz şekilde bölmenin bir yolu var mıdır? Kendi aramızda bölsek, noterde onaylatsak ve mahkemeye bunu versek nasıl olur ?
Bir de varislerden birinin icralık dosyaları var. Bu dosyalar yüzünden, babadan kalan mallara haciz gelir mi henüz bir mal paylaşımı yapmadığımız halde.
Melda Merve Tekcan
Burada mahkemeye vermenizi veya notere onaylatmanızı gerektirecek bir durum yok. Eğer anlaşma sağlıyorsanız istediğiniz gibi tapuya veya ilgili malın devrini yapan kuruma mirasçıların tamamı giderek devir işlemlerini gerçekleştirebilir.
engin essiz
Merhaba babam 5 yıl önce vefat etti kimsenin üstüne mal bırakmadı evliydi ve 4 kardes 1 anneden ve diger 2 kardes diger anneden anne sag mal paylasımını e devlet üstünden göremiyorum nasil bir yol ilerleyip bu malları paylasabiiriz yurt dısında duruyoruz
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kalan malların neler olduğunu bilmiyorsanız öncelikle bir tereke tespiti davası açılabilir.Devamında da anlaşma sağlanarak veya ortaklığın giderilmesi davası açılarak paylaşım yapılabilir.
Ahmet ARSLAN
Merhabalar Dedem ve erkek kardeşine kadastro sonucu 1/2 şer oranda tarla paylaşımı yapılmış her ikiside hayatta değil dedemin erkek kardeşinin 3 eşinin önceki evliliğindende 2 çocuğu var eşide hayatta değil öğrenmek istediğim dedemin erkek kardeşinin eşinin önceki evliliğinden olan çocukları yukarıda bahsettiğim tarla paylaşımına mirasçımıdır teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
2. eş dedenizden önce vefat ettiyse, çocukları 2. eşe düşen malvarlıkları için mirasçı olacaktır.
Ali Eren
Mirasçının miras bırakana aile hukukundan doğan görev ve sorumlulukları yerine getirmemesi, arayıp sormaması, kötü davranması ve sosyal medya üzerinden hakaret edip tehtit içerikli mesajlar atması mirastan mahrum bırakmaya yeterli delil sayılır mı?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu durumda mirastan ıskat yani mahrum bırakma söz konusu olabilir.
Emin
Merhaba bize babamızdan kalan mirası paylaşmak istiyoruz ama bir tanesi paylaşmak istemiyor zorluk çıkarıyor bunun için neler yapmamız gerekiyor hangi çözümler vardır yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar kolay gelsin
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılardan yalnızca biri bile paylaşıma rıza göstermiyorsa rızaen taksim yapmanız mümkün olmaz. Ancak mahkeme yolu ile miras mallarının satışı yapılabilir veya uygun nitelikte mal varlığı varsa pay satışı da gerçekleştirilebilir.
mustafa öveç
Sayın avukat hanım:merhaba
Rahmetli dedemden kalan miras mevcuttur fakat dedem mirası bölmeden öldüğünden çocukları da (4 kardeş) aynı şekilde mirası bölmeden vefat etmişlerdir .bu durumda tapular hala dedemin üzerine gözükmektedir
Geride kalan mirasçılarda bu duruma yanaşmamaktadır ,fakat maddi durumu olanlar mevcut taşınmazların üzerine kalıcı yapı yapmaktadır.
1.Babamın eşi (analık) yaşıyor;hak sahibimi dir.
2.Mevcut miras dan hakkıma düşen payımı hangi yollara baş vurarak alabilirim
Şimdiden beni dikkate alıp sorularımı cevapladığınız için ; teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanızın eşi, babanız vefat ettiği tarihte resmi nikahlı eş ise hak sahibi olur. Ortaklığın giderilmesi davası açarak malların mahkeme kanalı ile satışı yaptırılabilir.
Sibel
Merhaba,
diğer 3 kardeşim bana vekalet vererek miras kalan evin satışını gerçekleştirdik. Ben şimdi masraflar da düştükten sonra herkese düşen para miktarını dağıtacağım. Paraları banka hesaplarına yatıracağım. Paylarını aldıklarına dair bir belge hazırlayıp imzalatmama gerek var mıdır? Gerek varsa bu belgenin bir örneği var mıdır, hepsi tek belgeyi mi imzalamalıdır? Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bir protokol hazırlamanız faydalı olacaktır.
Cenk
Merhaba,
Amcamız Fransa’da vefat etti. Eşi ve çocukları olmadığı için veraset ilamı çıkartıp hak sahipliklerini mahkeme kararıyla belirlettik. Amcamın bir Fransız bankasında bulunan hesabındaki parayı nasıl alabiliriz? Burada izlenmesi gereken yok nedir? Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Fransa’dan bir avukat bulmanız gerekir.
Yusuf
Merhaba babam 2018 de vefat etti uzerinde 2 ev vardi. O tarihten beri annem ve kardeslerim mal paylasimina gitmiyorlar. Annem evin birinde oturuyor digerindende kirayi aliyor. Sorum su
1. Kendi hissemi satabilir miyim?
2.iki evden payima dusen kirayi alabilir miyim? Bunlar icin neler yapmam gerekir. Simdiden tesekkur ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Evi paylı mülkiyeye çevirerek hissenizi satabilirsiniz. Kira alacağınız için ayrıca dava açmanız gerekir.
İlker Ünlü
Merhaba iyi günler miras kalan evin tapu satisi kaç gün sonra para hesabıma geçer bide parayı kim veriyor biz vekalet verdik satildiktan sonra hemen alabiliyormuz paramızı paylar belli
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bir yorum yapmamız mümkün değil ne yazık ki.
İlker Ünlü
Merhaba iyi günler eşimin babaanne sinden miras kaldı bu miras 12 paya bölündü ev 600 bin TL ye satılacak toplam 6 kişi var 3 kişiye 3 er pay eşine ve kardeşlerine 1 er pay düşüyor biz bu 600 bin TL den ne kadar pay alırız acaba şimdiden teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Pay oranında paylaşım yapılacaktır. 600.000 Tl yi paylarınıza bölerek size düşen rakamı bulabilirsiniz.
Suphi
Merhaba,
Babam vefat etti. Banka hesabında bir miktar parası var. Mirasçıları ben, kardeşim ve annem olmak üzere 3 kişi. Ben reddi miras yaptığımda vergi borcumdan dolayı idarece paraya el konulması mümkün mü? Ya da bu parayı diğer mirasçılara devredebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirası reddetmeniz halinde miras payınız diğer mirasçılara geçer.
Badegül
Merhaba iyi günler Melda Hanım.
Babam vefat ettiği zaman tüm taşınmaz malları anneme devretmiştik. Annem 2016 yılında vefat etti biz 6 kardeşiz. Annem öldükten sonra veraset ilamına çıkmadık.
Annemin üzerinde tümü köyümüzde olan 5 tarla ve bir müstakil ev ve arsası var. Evi ben yaptırdığım için (350 M² evin üstünde bulunduğu arsa) bu evin yerini kardeşlerimden istedim. onlarda bu arsanın yarısını yani üstünde ev olan tarafıyla birlikte 175 M²’sini bana ücretsiz olarak vereceklerini söylediler. Geri kalanı da kendilerine ait olacak.
1- Veraset ilamına çıktıktan sonra sadece oranın tapusunu (ev olan arsa kısmını) kendi adıma almak istiyorum nasıl yol izlemek gerekiyor.
2- Bu işlemleri yaparken arsanın kalan kısmı ve tarlaların tapu, intikal vb gibi komple masrafları da banamı ait olur.
3- Bu işlemleri yapabilmem için kardeşlerimin bana nasıl bir vekalet vermeleri gerekiyor. Şimdiden ilginize teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tüm mirasçılar tapuya giderek devir işlemlerini gerçekleştirebilir.
Hatice
Merhaba
Dedemden tarla kaldı. Dedemin 6 çocuğu var. 4 aynı anne 1i başka diğer 1 de başka anneden.eşlerinin 3 ü de öldü. Son ölen eşinin oğlu diyor ki ben babamdan kalan mirasta annemin hakkına düşen kısmını da alıcam. Böyle bir şey söz konusu mudur.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Evliliğin sona ermesinden kaynaklı edinilmiş mallara katılma alacağını talep edebilirler.
Zeynep tüysüz
Merhaba .miras meselesi 8640 pay olarak kabul edilerek .deniyor ,8640 ne anlama geliyor ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçı sayısına göre bölünebilir rakam tespit edilmiş.
Ramazan
Merhabalar, ilk öncelikle verdiğiniz bilgiler teşekkür ederim. Sorum : biz 3 kardeşiz annem ve babam rahmetli olalı 15 yıl oluyor bizlere bir bina bıraktılar ( 5 Daire ve 2 Dükkan ) tapuda 3/1 Hissemiz var binanın durumu boş. 3 kardeş satalım dedik defalarca alıcı çıkmasına rağmen ortanca olan her seferinde red ediyor diğer ikimiz rakamı uygun bulmamıza rağmen… Acaba dava açık bana düşen 3/1 payımı devlet tarafından belirtme imkanın var mı ? hangi daireler ve dükkanlar kim düştü diye mesela bu şekilde bana düşen yerlere ya yerleşirim yada kendim satarım… Eğer mümkünse birbirimize değer farkı verilir mi ? Mesela benim yerler daha değerli olursa …Çok teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Paylar oranında malların satılmadan paylaşılmasının mümkün olup olmadığını mahkeme inceler. Bu mümkün değilse de malların satılmasını ve paranın paylaştırılmasını sağlar.
Eda Nazlı
Merhabalar,
Annem 2 sene önce vefat etti, miras olarak 2 kardeşe 4 daire kaldı. Daire dağılımları konusunda iki kardeş anlaşamıyoruz, bu konuda nasıl bir yol izlememiz gerekir diye size danışmak istedim.
Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasın paylaşımı konusunda anlaşma sağlayamadıysanız ortaklığın giderilmesi davası ile Mahkemenin paylaşımı gerçekleştirmesini talep etmek mümkün.
Kayahan
Mrblar..
Bir konuda bilgilendirilmesi istiyorum,
Avukat Hanım 2006 yılında alman uyruklu bir bayan ilen evlilik yaptim,
2004-2012 yıl evli kaldık,bu süre içerisinde 90,000 euro değerinde bir ev aldı eşim o sıralar yabancı uyruklu kisiler tapuyu üzerine alamiyorlardir ben almak zorunda kaldım,2012 yılında Türkiye’m boşandık boşandıktan sonra evin tapusunu eşime geri verdim,
Verdikten sonra 2014 yilina kadar birlikte yaşamaya devam ettik Almanya da
2014 yılında artik yolumu çizdim ver başka bir şehire yerleştim,kontagimiz vardi gorusuyorduk telefonda vesaire,ve belli ir süre sonra duydum ki,eşim akciğer kanseri yakalanmış ve vefat etmiş,
Hayata bir babası bir abisi vardi,eski esim öldükten sonra çok geçmeden babası da vefat ediyor,
Simdi hayata bir abisi var cocugu falan da yok,
Abisi sarhoş ayasin teki,sunu öğrenmek istiyorum bu ev de benim hakkim varımdır,evli iken alınmış bir ev,daha sonra resmiyete bosandik taou esimin üstüne oda vefat etti tek yakını bir abisi,ve ben eski eşi,
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Ölüm tarihinde evli olmadığınız için yasal miras payınız olmaz. Ancak evlilik birliği içinde edinilmiş bir mal olması nedeniyle yarısında hak sahipliğiniz olur bunun için bir mal paylaşımı davası açılabilir. Bunun için anlaşmalı boşanma davası açılmamış yahut mal paylaşımına ilişkin haklarınızdan feragat etmemiş olmanız gerekir.
Oğuzhan
Merhaba;
Babamın üzerine olan kardeşimle birlikte işlettikleri dükkanın ve babamın üzerine olan dairelerin dükkanların kiraları kardeşimin hesabına yatıyormuş 10 senedir.Hak talep etmemiz mümkünmüdür.
Babam 13 sene önce kardeşimin üzerine dükkan aldı bunun için hak talep etmemiz mümkünmü
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanız sağ ise herhangi bir hak talep etmeniz mümkün değil. Ancak ölümünden sonra miras payınız nedeniyle bu işlemlerin iptalini talep edebilirsiniz.
Gökçe
Melda Hanım Merhaba,
Babam bir ay önce vefat etti ve ikinci eşi var. Bankada ve borsada parası varmış. Bu mal paylaşım oranları nasıl olmaktadır? Yani ben ve ikinci eşi hangi oranlarda parayı alacağız. Teşekkür ederim..
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yalnızca çacuk ve sağ kalan eş varsa eşin miras payı 1/4, çocuğun miras payı ise 3/4 olacaktır. Eşin edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklı alacağı varsa dava açarak hesaplanmasını isteyebilir.
Ayten
Merhaba,kişi ölmeden önce malını istediği evladına bırakabilir mi yani istediği evladının üzerine yapabilir mi tüm mal varlığını resmî olarak?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kişi sağlığında malvarlığı ile ilgili özgürce tasarruf edebilir. Ancak mal kaçırma kastı ile yapılan işlemlerin kişinin vefatı halinde hak sahipleri tarafından iptali talep edilebilecektir.
Sena
Merhaba,
Babam Alzheimer hastası, annem öldükten sonra evlendigi ikinci eşi dava açıp mahkeme yoluyla Yasal Danışmanı oldu. Biz 3 kardesiz ve bu kararı onaylamıyoruz fakat ne yapmamız gerektigini de bilemiyoruz . Ne yapmamızı önerirsiniz?
Tesekkur ederim.
Saygılarımla,
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yasal danışman atanmasına karar veren Mahkemeye bu konuda itirazda bulunabilir ve yasal danışmanın değiştirilmesini talep edebilirsiniz.
Yılmaz kalaycı
Mrb hocam.
Babam vefat etti mirasçı olarak üvey anne ve üç kardeşiz.miras nasıl bölünür 4/1 mi alır herkes yoksa üvey anne 4/2 alır geriye dörtte ikidende 4/1 mi alır.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Yasal miras payı herkes için 1/4’tür. Evlilik birliğinde kaynaklanan haklar için sap kalan eşin ayrıca bir dava açması gerekir.
Hasan
Merhabalar;
Biz iki kardeş olarak ortak tarla ve ev aldık şu anda anlaşamadığımız için bölmek istiyoruz bunun mahkeme yoluyla bölünmesi mümkünmü?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
İfraz kurallarına uygun bölünebilir veya Mahkemeden ortaklığın giderilmesi talep edilebilir.
Demir
Merhaba
Babam 3 yıl önce vefat etti, annem sağ ve 2 kardeşiz biz. Annem abimle beraber yaşıyor. Miras paylarımız ben ve abimin 3/8, annemin 2/8. Tarlalarımız, 1 daire ve büyük bir arsa üzerinde 2 katlı bir evimiz var. Annem her maldan pay alabilir mi yoksa sadece ev yada birkaç dönüm tarla mı alır. Paylaşım nasıl olur
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tüm mirasçılar tüm mal varlıkları üzerinde yasal payları oranında hak sahibidir.
Gamze Gök
Merhabalar Melda hanım
Anneme ailesinden kalan miras için daha önce kardeşlerinden birisi satışı yapılması için dava açtı . Toplam 7 kardeşler . O zaman kimse sattırmak istemedi . 6 yıldır çözüm bulamadılar . Satış yaptırmak isteyen kardeşi ise davayı geri çekti ama hala hiçbir şekilde anlaşmaya gidilmiyor . Sürekli yerlerde anlaşamıyorlar . Şuanda malın eşit bölünmesi veya satışının yapılması için hangi yollara başvurmamız gerekiyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim … Bir de 7 kardeşten 1 inin açmış olduğu veya açacağı dava ne kadar etkili olur ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Herhangi bir mirasçının ortaklığın giderilmesi davası açması yeterlidir. Mahkeme kanalı ile satış yaptırılabilir.
Ayşe
Merhaba dedemden kalma topraklar ev ahır bag bahçe var ama dayımlar kız çocuklarına vermek istemediklerinden annem ve teyzeme vermek istemiyorlar. Aradan belki 35 yıl geçmiş dedem ananem öleli acaba anneme teyzeme sorulmadan dedemler öldükten sonra diğer dayımlar üzerine mal alabilmişmidir, avukata vericek paramız yok devlet bu konu da bize avukat sağlar mı. Nereye başvurmamız gerekiyor. Kadın olarak yardımınızı bekliyorum
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras bırakanların vefatından sonra diğer mirasçıların rızası olmadan işlem yapılamaz. Adliyeye giderek adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Melek
Meraba benim dedem 9 yil once vefat etti 2 tane halam belli bir miktar karsilginda mirastan vazgecti babam suan satis yoluyla kazanilan tarlalarda 3 te 1 hisse sahibi halalarimin çocukları bu satisi bozma hakkına sahip midir iki halam sağ ancak birinin akli melekeleri yerinde değil
Teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Evraklarınızı görmeden süreçle ilgili net bir şey söylemek doğru olmaz.
Şahin Yılmaz
Merhaba
Benim dedem 4 sene önce vefat etti, mirası da mirasçılar tarafından paylaşıldı.
Dedem vefat etmeden önce taksitle telefon almış ve borcu hala duruyormuş, banka bizi arayıp borcu ödememiz için talepte bulunuyor
Eğer borcu odemezsek mirasçı kişilere karşı haciz davası açabilir mı
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Borç ödenmezse tüm mirasçılara yasal işlem başlatılabilir.
Murat Kızmaz
Merhaba size bir sorum olacak mümkünse, kayinvalidem üzerine kayıtlı bulunan ev ve arsaları öldükten sonra bir kızına bırakmak istiyor bir kızı daha var fakat uzun yıllardır ayrılar ve görüşmüyorlar tapuyu devretmeden ölüm sonrası vasiyetle veya herhangi bir yolla istediği kızına bırakabilirmi noterde yapılacak vasiyet geçerli olurmu teşekkür eder iyi günler dilerim..
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Saklı payı aşan kısımlar için vasiyetname geçerli olmayacaktır.
Ayşe
Merhaba, dedemden kalma mallar için e devlette miras hissemiz gözüküyor mahkemeyle ve kardeşleriyle yüz göz olmadan annem malları nasıl alalir. Nereye başvurmamız gerekir
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Diğer mirasçılarla anlaşma sağlanamıyorsa ortaklığın giderilmesi davası ile kalan malların mahkeme aracılığıyla satışı yaptırılabilir.
Mustafa
Hocam babam sag babam 5 yıl önce tapulama geçerken abimin üzerini histesine düşen terlayı tapu kestiri vermiş sonra galantarladan payala bilirmi şahitlendirsek
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Bu bir dava konusu oluşturur detaylı olarak incelemek gerekir kayıtları.
Haşim
Merhabalar, Ninemin 4 kız çocuğu var. Ninemin vefat tarihini bilmiyorum. 2000 yılında (bilmediğimiz) adına kayıtlı tarlayı (öğrendiğimiz kadarıyla) soyu yok denilerek 2. derece akrabaları mirasçı olarak satmış. Anneme 1000 tl verip milyonları kendileri almışlar(2000 yılında) Özetle 1. derece çocuk ve torunlar varken mirası 2. derece akrabalar almış. Bu durumda
1. Böyle bir inkar mümkün olabilir mi? veya başka bir yöntemle bunu yapmış olabilir mi, böyle bir şey mümkün müdür?
2. Biz bu durumu yeni öğrendik dosya numarasını bilmiyoruz hakkımızı almak mümkün müdür? Nasıl bir dava açmamız gerekir?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılık belgesinin düzeltilmesi için bir dava açılabilir. Sonrasında da diğer işlemler yapılabilir.
Bayram Ali
Merhabalar, babamdan 1/2 si üvey anneme 1/2 bana olacak şekilde bahçeli evimiz miras kaldı. Üvey annem 2007 yılında intifa hakkını üzerinde tutarak 1/2 hisesini bana verdi. İntifa hakkını da ölene kadar geçerli denilerek satışı 2007 yılın tamamı benim olacak şekilde yapıldı. Temmuz ayında üvey annem vefat etti, Eylül ayında intifa hakkını tapuda kaldırmak için gittiğimde veraset istendi. Bunun için sulh mahkemesine gittim, dilekçe verdim ancak veraset vermeyeceklerini belirttiler. Üvey annemin hiç çocuğu yoktur. Intifa hakkını kaldırmak için ne yapmalıyım, tapu veraset olmadan işlem yapamayacağını ifade ediyor. Bahçelin evin tamamı benim üzerime ben bu sorunumu nasıl çözebilirim acaba? Şimdiden teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
İntifa hakkının kaldırılması için dava açılması gerekir.
Tanem kahraman
Babam vefat etti ve uzerine ne var ne yok bilgimiz yok ve ölmeden biri ile evlenmisti ve kacti boşanamadan vefat etti babamdan kaçan eşi mirascilik belgesi isteminden bulundu ve suan babaminin uzerine hicbirsey bulamiyorum 3 kizi 1 oglu ve kacan esi resmi evli oldugu icin o var diger kızları ve ogullaeida yanasmiyor ne varsa ogrenelim uzerine neyin olup olmadigini şahsen öğrene bilir miyim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanızın üzerinde bir mal görünmüyorsa devredilip edilmediğini araştırmak gerekir. Bunu da şahsen bulamazsınız.
Hatice
İyi günler babaannem 30 mayıs da vefat etti 5 kardeşler bir tane kardeş vefat etmişti daha önce onun iki çocuğu var. Babaannemin evi oğlunun biriyle hisseli iki kat ve 2 dönüme yakın yer var Tapular da ev ve arsa diye geçiyor yani yarısı oğlunun yarısı babaannemin . Mirascılardan diğerleri bu mirasa girebilir mi yoksa tapusu olan oğlu mu almak zorunda.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanenizin hissesi tüm mirasçılara yasal miras payları nispetinde geçecektir.
İbrahim
Babam ölmeden önce yeri kardeşimin Sigorta kaydı için 3 tarlanın tapusunu vermiş. Babam rahmetli olduktan sonra vermiş olduğu 3 tarladan 1 tanesi köyün içinde ve evimiz var. 12 dönümlük Vasfı tarla olan vere bende ayrı bir ev yaptım. Bu tarlada kardeşimin hissesi 3/4 benim hissem ise 1/4 babamın sağılığında ki vermiş olduğu bu tarla hissemin 1/2 kardeşimin de 1/2 oranında düzeltilmesini istiyorum. Kardeşimin de her hangi bir itirazı yok bu konuda mahkeme yoluyla mı düzeltmem lazım toprak koruma kanununa göre hisse oranını yarı yarıya düzelte bilir miyim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kendi aranızda hisse devri gerçekleştirebilirsiniz tapu müdürlüğüne giderek.
Emrah
İyi günler. Annem 2003 yilinda bi adamla evlendi. Yani uvey babamla. 1 sene sonra ev aldilar. Annemin uzrine idi. Hep beraber yasioduk. Ortak kararlariyla 1 sene once annem bana devretti ( okba ) ölene kadar bakma sartiyla. Uvey babamin cocuklari bu ev hakkinda hak sahibi olabilirler mi ? Dava edebilirler mi ? Yardimci olursaniz sevinirim tesekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklı alacaklarına dayanarak dava açma imkanları olabilir.
Cem
Merhaba ;
Benim Babam 2001 yılında vefat etti. Babamdan kalan İstanbulda 3 ev var birinde Ablam birinde ben oturuyorum diğerinde Annem oturuyor.Ablam ile benim oturduğum evin yarısı Annemin diğer yarısı 3 kardeş üstüne.2004 yılında da ben eşimlen evlendim.3 sene önce de Çanakkale den de bir yazlık ev aldım ve o evin tapusunu da eşimin üstüne yaptım.Eşimin de Annesi sağ ve 2 kardeşi var.Benim sorum şu olacak.
1- Çanakkalede ki eşimin üstüne almış olduğum ev eşime bir şey olursa ölüm filan gibi Eşimin Annesi veya kardeşleri buradan herhangi bir hak iddia edebilirler mi veya beni çıkartabilir veya satabilirler mi,netice de ben tamamen emekli olacağım zaman ya yaz-kış burada oturacağım veya o anki psikolojim ile kiraya veririm diye düşünebilirim veya satmak isteyebilirim bunu yaşamadan bilemem.Neticede ben mağdur olurmuyum ve bunun için bana bilgi ve ne yapmam gerektiğini yazarsanız sevinirim.
2- Sorum ise Eşimin mağdur olmasını istemiyorum.İstanbul daki 2 evde benim üstümde ki hissede ben öldükten sonra Annem ve kardeşlerim herhangi bir hak iddia edebilirler mi yani oturduğumuz evden onu atabilirler mi %kaç hisse ile Eşim de hisse olur.Ben onun mağdur olmasını istemem.Bunun için herhangi bir şey yapmak lazım mı ? Yani kanunlar onu bu konuda koruyor mu veya benim eşimin mağdur olmaması için herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu?
Saygılarımla ;
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
EŞinizin vefatı halinde edinilmiş mallara katılmadan kaynaklı alacaklarınız için dava açabilirsiniz. Müşterek çocuğunuz yoksa sizinle birlikte eşinizin annesi veya o tarihte ölü ise kardeşleri mirasçı olabilir. Diğer malvarlıklarınızda eşiniz anneniz veya sizin anneniz o tarihte ölü ise kardeşinizle birlikte eşiniz aynı şekilde mirasçı olacaktır.
Emin
Merhaba
Annemden miras olarak bir ev kaldı. Babam ve bir kardeşim önceden öldüğü için tek mirasçı ben oluyorum. Ancak babamın başka birinden doğma bir oğlu var. Bu durumda o oğlu hak talep edebilir mi? Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Diğer kardeşiniz de babanızın nüfusuna kayıtlı ise yasal mirasçı olacağından miras hakkı vardır.
Isa
Merhaba ve yardiminiz icin simdiden tesekkur ederim. 3 katli bir evin 3. Kati 1 kisi tarafinca masraflari karsilanarak yaptirilmistir. Diger 2 katta da hak talep edebilirmi? Diger kardesler o kat icin bir hak talep etmeyecektir. Benim mantigima gore, yapilan kat icin arsa masrafindan tasarruf ettigi icin hak talep etmemesidir, lutfen gorusunuzu paylasirmisiniz? Tesekkurler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Paylaşım durumunda taşınmaz üzerinde yapılan değişiklik ve katkılar talep edilebilir.
Ersin
Merhaba dedemden kalma 6 tarla var ve 6 hise var biri de ben ve hizemi yani hakkımı istiyorum amma yanlıs bana ve karşı hissedarlar ra hakkımı istiyorum dedim cavap hayır vermem diyor lar ve ben ölüm veraset ilânı ‘nı savcılık dan aldım 6 hise yazıyor biri benim bu durumda ne yabmaliyim teşekürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Anlaşma sağlanamıyorsa ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.
Ersin
Merhaba dededen kalan 6 hisseli tarla muz var tam 6 kişiyiz AVEA 6 parçaya bölünmesi gerekli yalnız karşı taraf Benim hakkımı vermiyor Bu durumda ne yapmam gerekiyor veraset ilamı aldıktan sonra bana düşen hissemi karşı tarafa bildirdin karşı taraf nedense hiçbir şey vermek istemiyor ve ayrıyeten de tarlaları kiraya da ve kira yardımı da yapmıyorlar Hani o Beder’den bana yardım etmiyorlar bu durumda ne yapmam gerek
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Tarımsal arazilerin bölünebileceği metre kareler kanunla sınırlandırılmıştır. Taşınmaz buna uygun değilse mahkeme aracılığıyla taşınmazın satılmasını ve paraların bölüştürülmesini isteyebilirsiniz.
Ersin
Merhaba benim dededen kalma 6 tarla var ve hiseli vana düşen bağımı bana vermiyorlar ve tarlalar kirada benim ne yapman gerekiyor teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Kendi payınıza düşen kira bedelini talep edebilir ve mahkemeden ortaklığın giderilmesini isteyebilirsiniz.
Özge
Merhaba iyi akşamlar size bir şey soracam şimdi benim 3 sene önce dedem vefat etti üvey anneannem var onun da dedemden olma bir kızı var annemgil de 5 kardeşler yani toplam 6 kardeş bir üvey anneleri var dedemden kalan ev 7 ye mi 8 e mi bölünür. Not: Dedemle evlendiğinde ev vardı yani evlendikten sonra edinilmiş bir mal değil)
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras paylaşımı vefat eden kişinin eşi ve çocukları arasında gerçekleştirilir.
Maria
Merhaba ben ikinci evliliği yaptım ve eşim vefat ettiği bizim evliliği içinde bir dayre ve bir araba aldık bana düşen pay nekadar acaba?Eşimin ilk evliliğiyinden bir kızı var eski malları de var ayrıca kendime bu kadar ifade ettim türkçem çok iyi değil teşekkür ediyorum…
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Eşinizin vefat tarihi itibari ile üzerinde bulunan tüm abi varlıklarında 1/4 yasal miras payınız bulunmaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejimi gereği evlilik birliğiniz içerisinde 2002 sonrası alınmış olan mallardan, malların yari değeri kadar alacak hakkınız bulunur. Bunun için ayrıca bir dava açmanız gerekir.
Özge
iyi akşamlar size bir şey soracam şimdi benim 3 sene önce dedem vefat etti üvey anneannem var onun da dedemden olma bir kızı var annemgil de 5 kardeşler yani toplam 6 kardeş bir üvey anneleri var dedemden kalan ev 7 ye mi 8 e mi bölünür. Not: dedemle evlendiklerinde ev vardı evlendikten sonra edinilmiş bir mal değil)
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras vefat eden kişinin sağ kalan eşi ve çocukları arasında paylaşılacaktır.
Özge
paylaşım nasıl olacak eş 1/4 kalan 3/4 de kardeşlere mi paylaştırılacak. benimsormak istediğim bu paylaşımdan eş ikinci eş ya evden niye fazla alıyor onun da diğer çocuklarla aynı alması gerekmez mi çünkü adamın ilk eşinin bu evde hakkı yokmu
Melda Merve Tekcan
Boşanma gerçekleşti ise ilk eşin mirasçılık sıfatı olmaz.
Özge
boşanma değil ilk eş vefat etti ve vefat ettiğinde bu ev vardı ilk eşin 5 çocuğu vardı
Özge
Boşanma değil ilk eş vefat etti vefat edince ikinci eş ile evlendi. İlk eşten olma 5 çocuk var
Melda Merve Tekcan
Sonuç olarak evlilik birliği sona ermiş. İlk eşin bir miras payı olmaz.
Ismet Tursucu
Merhaba, Muris annenin farkli erkeklerden iki cocugu var. Cocuklarindan biri kendinden evvel vefat etmis ve vefat eden cocugunun hic cocugu yok. Ancak vefat eden cocugunun baska anneden kardesleri var. Murisin terekesi sadece hayatta olan evlada mi kalir, yoksa olen cocugunun diger anneden olan kardesleri de mirasci mi olur? Tesekkurler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılık belgesi alarak mirasçıları ve pay oranlarını öğrenebilirsiniz.
Ismet Tursucu
Merhaba, mirasbirakan hayatta iken mirascilik belgesi alinamadigindan onceki soruyu sormustum.
Melda Merve Tekcan
Soyağacı çıkarılması konusunda bir avukattan yardım alabilirsiniz.
naz
İyi günler. Babam vefat ettikten sonra bir evi kaldı. Ve e devletten mal varlığı sorguladığımda çıkmıyor. Mirasçılık belgesi mi alınması gerekiyordu. Bilmediğimden dolayı belge almadım. Vefat ettikten sonra direkt benim üzerime görünür diye biliyordum. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz ? Teşekkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılık belgesi almalı, veraset intikal vergisini ödemeli ve evin intikalini gerçekleştirmelisiniz.
naz
Çok teşekkür ederim. Neden mal varlığı sorgulamada çıkmıyor diye endişheleniyordum. Bu prosedürleri bilmiyordum ve babam vefat edelide 6 yıl oldu tesadüfen bakınca farkbettim. Peki ev başka bir şehirde.
Dediğiniz aşamaları sadece evin bulunduğu şehirdeki resmi makamlarda mı gerçekleştirebilirim ? Tekrardan bilgilendirdiğiniz için minnettarım.
Melda Merve Tekcan
Bu konuyu vergi dairesi ile görüşmeniz daha uygun olacaktır.
Sami
Merhaba Babam ölmeden arsa tapulu 2 katlı evin ustune 3. Katı ben yaptım oturuyorum. (3 katin da Tapusu yok) Babamın ve kardeslerimin rızasiyla ev yaptim. Babam vefat edince mirasi paylasamayınca kardeslerim benim kattan kira bedeli istiyor. Mahkeme de evin benim yaptigim kanıtlandı. Boyle birsey mümkün mü ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Ev için yapmış olduğunuz masrafların diğer mirasçılarca karşılanmasını isteyebilirsiniz. Bu durum onların kira bedelini talep etmesine engel oluşturmaz.
Emre duran
Selam dedemin mirası toplam 480 pay bana düşen 22 pay bu 22 payın anlamı nedir örneğin 50 dönüm yer var diyelim 22 yap ne kadar yapar kaç dönüm yapar
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasın 22/480’i senin payınız demektir. Bu şekilde hesaplama yapabilirsiniz.
Medine mahmudova
Merhaba hocam ben eşimle birlikte evli olduğum sürede eşim benim ü bir ev birde araba aldı Allah göstermesin elime bir şey olsa ilk eşinden olan cocuklar mirascı ola bilir mi benim üzerime olan mal varlığına şimdiden teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Eşinizin vefat etmesi halinde muvazaa iddiası ile malların devrinin iptali istenebileceği gibi aynı zamanda edinilmiş mallara katılmadan kaynaklı alacak talebi de iletilebilir.
Yılmaz
Merhabalar bne evliyim 3 çocuk babasıyım annemlerle beraber oturuyoruz yani daha doğrusu doğduğumdan beri aynı binadayız.Kızkardeşimle sorunlar yaşadık ilerde annemlerle beraber oturduğum için benden bi hak talep edebilirmi?Bu arada evin faturaları vergilerini ben kendi kredi kartımdan ödüyorum.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Aynı evde oturmanızdan dolayı bir hak doğmayacaktır.
Mustafa Apaydın
Merhaba Annemin babası 5 yıl önce vefat etti. 2 tane dayım var. Ölmeden önce 27 dönümlük bahçesinin yarısını bir dayımın üzerine satış yolu ile üzerine tapu etmiş.mahkeme yılu ile tapu bozulabilirmi.annemin hak olarak arazininnekadarını alabilir
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirastan mal kaçırma amacıyla yapıldığının ispat edilmesi halinde devir işlemi iptal edilebilir.
burak
merhaba benim kayınpederim ve kaynanam vefat etti 3 kardeşler 2 si erkek biri kız miras paylaşımı nasıl olacak 3 kişi haricinde biri olacak mı ortakmi olacak
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılık belgesi alarak yasal mirasçıların kimler olduğunu ve pay oranlarını öğrenebilirsiniz.
Ayşe
Melda hanım merhaba,
Ben 2002 yılı Eylül ayında evlendim. Evlenmeden önce kendime ait bir evim vardı.
Eşimin de kendine ait iki adet evi vardı. Evlilik sürerken eşime ait evleri satıp üzerinede ekleme yaparak biraz daha büyükü iki adet ev aldık. 2018 yılında anlaşmalı bir şekilde boşandık boşanırken eşim evliyken aldığımız iki evide bana verdi. Daha sonra yaklaşık 1.5 yıl sonra boşandığım eşimle tekrar evlendim. Benim ölümüm halinde eşim mirastan nasıl pay alır. yada benim üzerime olan iki evin yarısını ölümüm halinde eşime nasıl bırakabilirim.
Teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Ölüm tarihinizde kimlerin mirasçı olacağının belirlenmesine göre sağ kalan eşin yasal miras payı belirlenecektir. Bu mallar evlilik tarihinizden önce edindiğiniz mallar olması nedeniyle edinilmiş mallara katılmadan kaynaklı bir alacak talebinde bulunmayacaktır eşiniz.
Ismail BAŞARAN
Merhaba;
Babamdan kalma yerleri bir kardesime devretmek yani ona vermek istiyorum veraset çıkarttık. Tapuda verasetle hemen verebilirmiyim. Teşekkkürler.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Veraset intikal vergilerini ödemeniz akabinde tapuda devir işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir.
serkan
Merhaba Melda Merve Hanim
verdiginiz Bilgiler icin tesekkürler
babm 10 sene önce vefat etti 4 katli bina var 3 cocuk ve anne cocuklardan biri varlikli oldugundan ben istemiyorum diyor,annemde cocuklar alsin diyor,nasil bir yol gitmek gerek yurtsinda yasiyorum Türk kNUNLARINDAN ve islemlerden cekinyorum ne yapmak gerek avulkatmi yoksa emlakci mi yapar bu isleri veresat ilani var
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasçılar arasında pay devri sağlanabilir. Kişiler gelemeyecek durumda ise bir vekil tayin ederek işlemleri yaptırabilirsiniz.
fehmi
merhaba 60 yıl evvel dedem vefat etmiş tarlayı satmak istiyoruz ama daha yeni veraset ilamı çıkardık çocukları 1 . dışında vefat etti diğer mirasçıların üzerine almak için dedemin eşi dahil ölenlerede veraset ilamı çıkarmak mecburimidir teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Vefat eden tüm hak sahipleri için veraset ilamı çıkarılması gerekmektedir.
fehmi
merhaba melda hanım dedemden kalan miras için ölen babannem dahil her ölen içinde ayrı ayrı veraset ilamı çıkarmak zorunlumudur teşekkür ederim.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Mirasın taksimi işlemlerinde mal varlıkları üzerinde hak sahibi olanlar arasında ölen kişiler var ise hepsi için mirasçılık belgesi çıkartılması gerekmektedir.
Ömer
Merhaba.
Şuan annem babam hayatta.
Biz de 2 kardeşiz. Yani birde evli kız kardeşim var.
Şuan babamın oturduğu 1 evi var. Ayrıyeten bana da ev alındı ve benim evin tapusuda babamın üstüne.
Babam vefat ettiği takdirde bu evin benim olduğunu kız kardeşim ve annem beyan etse ev bana miras olarak kalır mı? Veya ileride sıkıntı çıkmaması için şimdiden biryerlere başvuru yapmamız lazım mı?
İkinci sorum da şöyle: diyelim ki o ev kızkardeşimin ve annemin beyanı ile bana miras olarak kaldı,peki ikinci evden de pay alır mıyım yoksa annem ile kızkardeşime mi kalır o ev?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras bırakanın vefat tarihi itibari ile üzerine kayıtlı tüm mal varlıkları mirasçılarına intikal edecektir. Bu durumda babanız bir vasiyetname düzenleyebilir.
Süleyman
Merhabalar Avukat Hanım.
Babam vefat edeli 1 hafta oluyor. Vefat etmeden evvel 1989 yılında bana iş yerini vermişti.Bu iş yeri benim adıma geçiyor. Şimdi miras paylaşımı yapılırken diğer 3 kardeş bu iş yerine hak talep edebilirler mi ? Miras konusunda zaman aşımı gibi bir süre var mı ? Sonuçta ben bu iş yerinin vergilerini verdim. Burayı geliştirdim, diğerleri buraya hak talep edip üzerine konabilirler mi ? Teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
İşyerinden kastınız işletmenin bulunduğu taşınmaz ise diğer mirasçılar hak talep edebilirler. Muris muvazaasında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.
Adnan
Merhabalar bir sorum olacak babamız 2014 tarihinde annemiz mart 2020 tarihinde vefat ettiler. Babamızdan 4 adet daire kaldı. Bizde 4 kardeşiz her birimiz kendi dairelerinde oturuyor fakat intikal işlemi yapılmadı. Büyük kardeşin oturduğu ev diğerlerine göre daha büyük ve değerli alınırken üstüne bir miktar altın verdiğini ve su anda tapularımızı almak isteğimizde bizde o verilen altınını istemektedir. Diğer 3 kardeşin evleri aynı binada ve aynı değwrde. Yalnız 3 tane aynı olan daire kat mülkiyetli ama büyük kardeşin 15 senedir oturduğu daha büyük ve değerli olan daire arsa tapulu. Bize alacağının verilmediği sürece tapuya gelip imza atmayacağını mahkemeye verebileceğimizi söylüyor.( bu arada küslük söz konusu aramızda) şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz.teşekkürler
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Eğer anlaşma sağlanamadıysa dava açarak ortaklığın giderilmesi yoluna gidilmesi gerekir. Büyük kardeşiniz miras mallarından birinde katkısı olduğunu iddia ediyorsa bunun için dava açmalı ve bu durumu ispat etmelidir.
Ezgin
Merhabalr 2 katlı bina var bir katında biz ailem ile kalıyoruz 30 yildir diğer katta ta babamın kardeşi kalıyor 7 kardeşler 2 oğlan lar sorum şu ev el birliği üstümüze nasil alabiliriz dede öldü tşk
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Paylı mülkiyete dönüştürme için dava açılabilir.
fehmi
merhaba dededen kalma tarla var 40 senedir veraset ilamı çıkarılmamış geçen sene çıkarttık mirasçılar genelde vefat etti torunlara geçmesi için ölen dedemizin eşi ve her çocuğu için ayrı ayrı veraset ilamı çıkarmalımıyız teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Miras taksimi işlemlerini yapmanız için ölen herkes adına veraset ilamı çıkarılması gerekmektedir.
fehmi
merhaba melda hanım dededen kalma tarla var 40 yıldır veraset ilamı çıkarılmamış yeni çıkarttık eşi ve çocukları biri dışında vefat etmiş acaba eşi ve çocukları içinde ayrı ayrı veraset ilamı çıkarmalımıyız teşekkür ederim
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Vefat eden tüm kişiler için mirasçılık belgesi alınması gerekir.
Orhun
Merhaba babam 17 kasimda coviddden vefat etti mirascilik belgesini cikardim, annem ve 3 kardesim 4 pay bolundu, annemde coviddi oda vefat etti babamdan 10 gun sonra, annem icinde mirascilik belgesi aldim, sorum babam icin cikardigim belgeyi yeniden cikarmam gerekiyormu.
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Babanızdan kalan bir mal varsa ve bunu paylaşmak istiyorsanız yeniden mirasçılık belgesi çıkarabilirsiniz.
Mehmet
Merhaba bizim evimiz dedemlerle aynı bahçede ve bahçe biraz geniş evimizi babam yaptırdı ama tapu dedemin üstüne dedem vefat ederse evi biz yaptırdığımız için babama daha fazla mülk düşermi düşmez isede imza ile felan tapuyu alabilirmiyiz ?
Melda Merve Tekcan
Merhaba,
Böyle bir durumda mirasın paylaşılması esnasında evi babanızın yaptırdığı gerekçesiyle bir dava açmanız gerekir.