Boşanma Davası Soruları ve Cevapları

Boşanma Davası Soruları ve Cevapları

Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası olarak görülebilmektedir. Boşanmanın sonuçları konusunda tarafların anlaşabilmesi halinde anlaşmalı boşanma davası açılarak hazırlanan protokol doğrultusunda taraflar boşanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise taraflar boşanmanın sonuçlarına ilişkin mutabakat sağlayamadıkları için ibraz edilen deliller, tanık beyanları ve sair hususlar çerçevesinde mahkemenin yapacağı değerlendirme neticesinde boşanma davası sonuçlanabilecektir. İşte, boşanma davası soruları ve cevapları!

Boşanma Davası Soruları ve Cevapları

Boşanma Davası Soruları
Boşanma Davası Soruları

Dava Nerede Açılmalıdır?

Boşanma davalarına bakmakta görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Eşlerin son 6 ayda birlikte yaşadıkları yerdeki yahut eşlerden birinin bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesi davanın görülmesinde yetkili olan mahkemedir.

Boşanma Davası Aşamaları Nasıl Olur?

Hazırlanan boşanma davası dilekçesi ile birlikte boşanmanın yetkili mahkemede açılması gerekir. Davanın açılmasından sonra Mahkeme tarafından dosya üzerinde yapılan ilk inceleme neticesine göre tensip zaptı denilen bir evrak hazırlanır. Bu evrak dava dilekçesi ile birlikte karşı tarafa gönderilirken, tensip zaptı ayrıca davacı tarafa da gönderilmektedir. Boşanma davalarında yazılı yargılama usulü geçerli olduğu için dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra duruşma günü verilecektir. Dava dilekçesinden sonra cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve cevaba cevaba cevap dilekçesi olmak üzere toplamda 4 dilekçe verilmektedir.

Mahkeme tazminat ve nafaka talepleri olması halinde sosyal ve ekonomik durum araştırmasını kolluk marifeti ile yapacak, bu şekilde tarafların sosyal ve ekonomik durumları hakkında bilgi toplanacaktır.

Ön inceleme duruşmasında taraflara eksik delilleri ve tanık listesini sunmak üzere süre verilir. Daha sonra da tahkikat aşamasına geçilerek tanıklar dinlenir ve gerekli görülmesi halinde bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilebilir. Velayet konusunda tarafların anlaşma sağlayamaması durumunda da uzman pedagog tarafından düzenlenecek sosyal inceleme raporu doğrultusunda hakim karar verecektir.

Davanın karara çıkmasının ardından itiraz süreleri başlayacak ve üst mahkemece yapılan inceleme neticesinde kararın onanmasına ve bozulmasına karar verilebilecektir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Peki, boşanma davası ne kadar sürer? Çekişmeli boşanma davalarında süre mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın kapsamına göre değişebilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davalarının yerel mahkeme aşaması genellikle 1-1,5 yılı bulabilmektedir. İstinaf aşamasında ise boşanma davası dosyasının geri dönüş yaklaşık 2 yılı bulabilmektedir. Şayet kararın temyiz yolu açık ise Yargıtay’daki inceleme aşaması da 2-3 yıl sürebilecektir.

Boşanma Davasını Açan İlk Kim Olmalıdır?

Dava açmak anayasal bir haktır ve kimse kendisine dava açan kişiyi bu hakkını kullanmış olması nedeniyle kusurlu addedemez. Boşanma davasını ilk önce kimin açtığı bu nedenle önem arz etmeyecektir.  Davada önemli olan iddiaların ne ölçüde ispat edilebildiğidir.

Evden Kişisel Eşyaları Alarak Ayrılmak Boşanma Davası İçin Kusurlu Davranış mıdır?

Evlilik birliği kendisi için çekilmez hale gelen eş müşterek konutu terk edebilir. Bu da esasında boşanma davası öncesi son derece olağan bir süreçtir. Öyle ki müşterek konutu terk eden eşin beraberinde kişisel eşyalarını da götürmek istemesi de bir o kadar olağandır. Zaman zaman tarafların, kişisel eşyalarını alarak evi terk etmesi kusurlu bir davranış olacakmış gibi lanse edilse bile, artık evlilik birliğini sürdürmek istemeyen eşin zaten ortak konuttan ayrılmasının bir gereklilik olduğu bilinmelidir.

İlgili Alan: Boşanma Avukatı

Boşanma Davasında Avukat Olmak Zorunda mı?

Boşanma davalarında taraflar bir avukatla temsil edilmek zorunda değildir. Yasal olarak böyle bir yükümlülük bulunmamaktadır. Ancak hukuk, muhakeme ve usulü bakımından özel bir takım kurallar içermektedir. Bu kurallara aykırı hareket etmek ise hak kaybına sebebiyet verebilmekte ve bunu bilmemek mazeret kabul edilmemektedir. Dilekçelerde olması zorunlu unsurların belirtilmesi, talep konularının doğru aktarılması yargılamanın gidişatı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle de boşanma davasında bir avukatınızın olması hak kaybı yaşamamanız açısından mühimdir. Alanında uzman bir boşanma avukatı ile bu süreci ilerletmeni hem yargılamanın seyrini hem de haklarının en doğru şekilde talep edilmesi ve temsil edilmeniz için önem taşır.

Dava Devam Ederken Eşlerin Barışması

Boşanma davasının her aşamasında dosya kesinleşene kadar davadan feragat etmek yahut vazgeçmek mümkündür. Dava devam ederken eşlerin boşanmaktan vazgeçerek barışması halinde taraflar davadan feragat edebilir veya vazgeçebilir. Bu durumda dava artık devam etmeyecektir. Yine çekişmeli boşanma davası devam ederken taraflar boşanmanın sonuçları konusunda anlaşmaya varabilir ve dava anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilir. Hazırlanacak olan protokol mahkeme dosyasına ibraz edilmeli ve taraflar duruşmada hazır bulunmalıdır.

Boşanma İle İlgili İlginizi Çekebilecek Makaleler

Anlaşmalı Boşanma

Boşanmada Çocuğun Velayeti

Boşanmada Düğün Takıları (Ziynet Eşyaları)

Boşanmada Kusur

Boşanmada Tazminat

Boşanma Davası İle İlgili Sorular ve Cevapları

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması

Alkol veya Uyuşturucu Bağımlılığı Boşanma Sebebi Olur Mu?

Boşanma Sebepleri ve Kadına Yönelik Şiddet

Nişan Bozulması Tazminat Davası

İştirak Nafakası

Boşanma Davasında Alınan Tedbirler

Aldatma(Zina) Sebebi İle Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Ayrıca; TMK, boşanma davasında hakimin soruları ve bunlar gibi boşanma davası soruları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için büromuzun boşanma avukatı ile görüşebilirsiniz.

YENİ MAKALELER
KATEGORİLER